eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Young smiling Latin woman using mobile phone in the airplane.
Nyitókép: MStudioImages/Getty Images

Nincs megállás: januártól új felárat vezetnek be a repülőkön

Csak így tudják fedezni az alternatív üzemanyagok magasabb költségét.

A Deutsche Lufthansa, Európa legnagyobb légitársasága jövőre járatonként akár 72 eurós felárat vezethet be, hogy fedezze a repülőgépek károsanyag-kibocsátásának csökkentéséhez szükséges alternatív üzemanyagok növekvő költségeit – írja a Portfolio.

Az új illeték január elsejétől az Európai Unióból, az Egyesült Királyságból, Norvégiából és Svájcból indulló járatokra vonatkozik. A mértéke egy eurónál kezdődik, a pontos összeg az útvonaltól és a viteldíjtól függ.

Az AirPortal összegzése szerint a pótdíjat a jegy megvásárlásakor az alap viteldíjtól és az egyéb költségektől elkülönítve (Environmental Cost Surcharge néven) tüntetik fel a csoporthoz tartozó légitársaságok. A közleményben a Lufthansa-csoport kiemelte, hogy elkötelezett a fenntartható technológiákba való befektetés mellett, de hozzátette, hogy az ezzel járó többletköltségeket nem képes díjemelés nélkül fedezni.

Az uniós szabályozás előírja a légitársaságoknak, hogy 2025-től kezdődően legalább két százalékban fenntartható légi üzemanyagot használjanak. A Lufthansa közölte, hogy a költségeket nem tudja egyedül viselni.

A lap emlékeztet, hogy a rivális Air France–KLM már 2022-ben legfeljebb 24 eurós pótdíjat vezetett be a Franciaországból és Hollandiából induló járatokon.

Számos légitársaság, köztük a United Airlines, az EasyJet és maga a Lufthansa, amely a Swiss, az Austrian Airlines és a Brussels Airlines tulajdonosa is, korábban önkéntes díjakat vezetett be a fenntartható üzemanyag vagy a szén-dioxid-kompenzáció költségeinek fedezésére.

Címlapról ajánljuk
Svájc simán verte Olaszországot

Svájc simán verte Olaszországot

A címvédő olasz válogatott 2-0-s vereséget szenvedett a magyarok csoportjából továbbjutott Svájctól a németországi labdarúgó Európa-bajnokság szombati nyolcaddöntőjében, ezzel búcsúzott a további küzdelemtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×