eur:
396.71
usd:
371.44
bux:
71013.43
2024. június 27. csütörtök László
Nyitókép: Getty Images

Változás jön a jogosítványszerzésnél

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését – közölte a tárca.

A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély - hívta fel a figyelmet az ÉKM.

A közleményben hangsúlyozták, hogy gyorsabbá válik a 3500 kilogramm megengedett össztömeget meghaladó tömegű gépjárművek (C kategória) és az azokhoz kapcsolható nehéz pótkocsikból álló járműszerelvények (CE kategória) vezetését lehetővé tevő jogosítvány megszerzése.

Az építési és közlekedési miniszter napokban megjelent rendelete – a 15/2024. (VI. 12.) ÉKM rendelet, a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet módosításáról – megteremti a lehetőséget arra, hogy érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel egy kombinált, „C" és „CE” kategóriákat egyszerre magába foglaló tanfolyamot követően – ha, jogszabályban meghatározott kezdő vezetői minősítése a vizsgázónak már megszűnt – a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő „C” és „CE” kategóriás vezetői engedélyt egyszerre meg tudjon szerezni.

A korábbiakban a CE kategóriás jogosítványt csak befejezett C kategóriás jogosítvány birtokában lehetett megszerezni, ami a képzési időt hosszabbá tette – jelezte a tárca.

Az ÉKM korábban az autóbuszok vezetésére jogosító D kategóriás vezetői engedélyek megszerzését már ennek megfelelően felgyorsította, és lehetővé tette, hogy a D kategóriás tanfolyamot B kategóriás jogosítvány birtokában is el lehessen kezdeni. Ezt megelőzően a D kategóriás jogosítvány előfeltétele a C kategóriás vezetői engedély volt.

A nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsítása segíti a személy- és teherszállítmányozási szektor fejlődését, és jelentős mértékben hozzájárulhat az ágazatban tapasztalt munkaerőhiány csökkentéséhez - emelte ki a minisztérium.

A közlekedési tárca a szektor szereplőivel folyamatosan konzultálva, a közúti árufuvarozás és személyszállítás területén dolgozó hazai cégeket már több hasonló intézkedéssel segítette az elmúlt években. Ezek közül kiemelhető, hogy a sofőrök a Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány (GKI) kiadásának feltételeként támasztott továbbképzések során a számítógépes vizsgát ki tudják váltani. A vizsga nélküli GKI felújító képzés könnyítés a járművezetők számára, mérsékli az ágazat vállalkozásainak adminisztrációs és bürokratikus terheit, és gyorsítja a továbbképzések folyamatát – írta közleményében az ÉKM.

Címlapról ajánljuk
Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott
táblázat

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

Követendő példaként, mintaként említette Magyarország menekültpolitikáját Ausztria számára az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl. A radikális jobboldali párt három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt jelentős fölénnyel vezeti pártok népszerűségi listáját.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×