eur:
396.59
usd:
369.91
bux:
70300.29
2024. június 20. csütörtök Rafael
Hungarian money in the black wallet on a wooden background
Nyitókép: johan10/Getty Images

Sokkoló jelentés érkezett a magyar nyugdíjakról

Öszevetették az európai ellátásokat, és még paritáso s alapon sem áll a magyar ellátás igazán jól.

A nyugdíjak között jelentősek az európai különbségek, és erős pozitív korreláció van a nyugdíjba vonulással kapcsolatos pénzügyi tudatosság és a havi nyugdíjak szintje között. A jelentés megállapította, hogy a 65 éves és idősebb európaiak számára a keresethez kötött nyugdíjak jelentik az elsődleges jövedelemforrást. Az uniós fogyasztók kevesebb mint fele bízik azonban abban, hogy nyugdíjas éveik alatt elegendő pénzük lesz a kényelmes élethez, ami aggodalomra ad okot a nyugdíjak megfelelőségével kapcsolatban. Magyarországon az egyik legalacsonyabb a havi járandóságok összege nemcsak az EU-ban, de Európában is – írja az Euronews Business jelentése alapján a Portfolio.

Az Eurostat adatai szerint az egy kedvezményezettre jutó átlagos havi bruttó öregségi nyugdíjkiadások az EU-ban 2021-ben – ennél frissebb adatok még nem elérhetők – igen eltérőek voltak: a luxemburgi 2575 eurótól a bulgáriai 226 euróig, míg az uniós átlag 1224 euró volt. A tágabb értelemben vett Európai Szabadkereskedelmi Társulást (EFTA) és az EU-tagjelölt országokat is beleértve, Izland jelentette a legmagasabb átlagot, 2762 eurót, míg Albánia a legalacsonyabbat, 131 eurót.

Magyarországon 398 euró volt az átlagos nyugdíj.

Olaszországban volt a legmagasabb az egy ellátottra jutó nyugdíj, 1561 euró, míg Franciaország, Spanyolország és Németország közel azonos, 1450 euró körüli értéket mutatott. A skandináv országok is jól teljesítettek, az átlagos öregségi nyugdíjak meghaladták a „négy nagy” országét. A hét legrosszabb helyezést azonban mind a balkáni országok érték el, Luxemburgban az öregségi nyugdíjakra fordított átlagos kiadások majdnem 11-szer magasabbak, mint Bulgáriában. Magyarországon ez az összeg évi 7608 euró.

Vásárlóerő-paritáson (PPS) mérve az eltérések jelentősen csökkennek, az átlagos öregségi nyugdíj a bulgáriai 437-től a luxemburgi 1681-ig terjed. Ez azt jelenti, hogy egy luxemburgi nyugdíjas közel négyszer akkora bruttó nyugdíjat kapott, mint egy bolgár.

A nyugdíjrendszerek jelentős különbségei miatt kihívást jelent a nemzetközi nyugdíjszintek összehasonlítása, és a számadatok nem feltétlenül tükrözik az egyes országok egyéni öregségi nyugdíjak szintjét vagy megfelelőségét.

Címlapról ajánljuk
Kitoloncolás: Németország Üzbegisztán-terve beelőzheti a britek Ruanda-tervét

Kitoloncolás: Németország Üzbegisztán-terve beelőzheti a britek Ruanda-tervét

Üzbegisztánnal tárgyal Németország arról, hogy a bűncselekményt elkövető afgánokat az ázsiai országon keresztül toloncolhassák haza. Dánia és az Egyesült Királyság Ruandával, Olaszország pedig Albániával állapodott meg az illegális bevándorlók kitelepítéséről. A Migrációkutató Intézet kutatási vezetőjét, Sayfo Omart kérdeztük a megoldásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
Új iparág megszületését lengette be Nagy Márton

Új iparág megszületését lengette be Nagy Márton

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter fogadta a legnagyobb akkumulátoripari cégek közé tartozó SK ON Hungary és CATL Debrecen képviselőt. Az egyeztetések keretében Cho Daehee-vel, az SK ON Hungary ügyvezető igazgatójával és Jason Chen-nel, a CATL európai működésért felelős ügyvezető igazgatójával tárgyalt. A megbeszélés során a felek áttekintették az elektromos járműiparhoz kapcsolódó akkumulátoripar nemzetközi helyzetét, különös tekintettel annak európai helyzetére, továbbá az ágazat előtt álló kihívásokat és a zöld átállásban rejlő lehetőségeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×