eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Mol felirat az olajkonszern töltőállomásán Budapesten, a Szentendrei úton 2017. március 23-án.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Jelentős osztalékeső várható a Molnál

Az elemző úgy jellemzi a Mol tavalyi eredményét, hogy "nem jó, de nem is tragikus".

Jó helyzetben van a Mol, mivel továbbra is hozzájut az olcsó orosz kőolajhoz, a marzsok továbbra is magasak, ráadásul tavaly év végére a hazai adózási környezet is kedvezően alakult, tavaly is kiemelkedő eredményt ért el a vállalat - számol be róla a Portfolio. Mint írják, van miből osztalékot fizetni: alap és rendkívüli részből álló, közel 198 milliárd forint osztalékot fizethet a tavalyi eredménye után a részvényeseknek.

Ez ugyan alacsonyabb, mint az előző évi, de így is kiemelkedő.

Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke a tavalyi szinttel megegyezően 150 forinton alakulhat, ezen túlmenően további, 100 forint körüli rendkívüli osztalékot fizethet az olajcég részvényenként. Ez a jelenlegi részvényárfolyamon számolva 8,4 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

Az együttesen 250 forintos részvényenkénti osztalék-javaslat már a saját részvényekkel korrigált szám, a társaság ugyanis a saját tulajdonban lévő részvényekre jutó összeget is a részvényesek között osztja fel. A társaság tulajdonában ma a teljes részvényállomány 3,64 százaléka van, azonban ez a fordulónapig még változhat - írja a lap.

Az osztalékhozam alakulása kapcsán azt írják, már nem várható két számjegyű érték a részvények esetében, hiszen az aktuális 2966 forintos árfolyammal számolva 8,4 százalékos osztalékhozam jön ki. Megjegyzik,

ettől függetlenül ez igen magas osztalékhozamot jelent, de az elmúlt években volt ennél magasabb, 13 százalék feletti is.

A friss, az elemzők által vártnál alacsonyabb osztalék bejelentésének indoklásban elhangzik, hogy igazgatóság figyelembe vette a 2023-es eredményt, az eladósodottságot, a jövőbeli beruházási terveket és a külső piaci környezetet övező bizonytalanságot, különös tekintettel a makrogazdasági fejleményekre, valamint a szabályozási- és adóintézkedésekre.

A lap szerint az egyik legfontosabb alakítója az osztalékpolitikának a jövőbeli kilátásokon felül természetesen a vállalat múltbeli teljesítménye, azonban a tavalyi számok elmaradtak azoktól az eredményektől, amiket az energiaválság okozta magas olajár-környezetben tudott hozni a társaság. Azonban a második félévben több tekintetben is kedvezően alakultak a fundamentumok a Mol körül, aminek köszönhetően egyre erősebb számokat hozott a vállalat.

Pozitív hatást gyakorolt az emelkedő gázár-környezet, a bányajáradék csökkentése, a stabilan alakuló Brent-Ural árkülönbözet és a rendkívül magasan alakuló finomítói felár.

Az egész éves EBITDA közel 3,1 milliárd dolláron alakult a Molnál, ami bár alacsonyabb a 2022-es rekordnál, de így is kiemelkedően magasnak számít a korábbi évek átlagához képest. A Mol egész éves adózott eredménye így 1484 millió dolláron alakult, ami nem dönti meg a 2022-es rekordot, viszont így is messze felette van a hosszútávú átlagnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×