eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Robert Holzmann, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke beszél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által rendezett Lámfalussy Lectures Konferencián Budapesten 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Eldőlt a nagy kérdés - itt a friss kamatdöntés

Ritkán fordul elő, hogy az elemzők teljesen megosztottak a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntésével kapcsolatban, a Monetáris Tanács mostani szavazását ezért ismét felfokozott várakozás előzte meg.

Ezúttal ez történt, és mint Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője az InfoRádióban a keddi döntés előtt elmondta, az elemzői felmérések nagyon határon billegő eredményt hoztak ki és így nem volt szignifikánsan eldönthető, hogy a 75 bázispontos vagy a 100 bázispontos csökkentés a valószínűbb.

  • A 75 százalékpontos csökkentés mellett szólt érvéként, hogy az év közepére azzal is 6-7 százalékra lehet mérsékelni az irányadó rátát, és a kiszámíthatóság jót tenne a forint stabilitásának.
  • A 100 bázispontos kamatvágás mellett viszont az szól, hogy az infláció a vártnál jóval ütemesebben csökken, ezt nem követhette a kamatcsökkentések üteme, most viszont viszonylag biztonságosan megtehetné. Az alacsonyabb kamat jót tenne a hitelezésnek is, ami kihathat a gazdaság egészére.

Mindezek után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa

100 bázisponttal 9 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

Az idei első, januári kamatdöntő ülésen a tanács 75 bázisponttal 10,00 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

A bejelentést követően gyengült a forint a bankközi piacon kedden. A 100 bázispontos kamatcsökkentés bejelentése után negyedórával a forint 0,3 százalékkal állt gyengébben a főbb devizákkal szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×