eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Robert Holzmann, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke beszél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által rendezett Lámfalussy Lectures Konferencián Budapesten 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Eldőlt a nagy kérdés - itt a friss kamatdöntés

Ritkán fordul elő, hogy az elemzők teljesen megosztottak a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntésével kapcsolatban, a Monetáris Tanács mostani szavazását ezért ismét felfokozott várakozás előzte meg.

Ezúttal ez történt, és mint Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője az InfoRádióban a keddi döntés előtt elmondta, az elemzői felmérések nagyon határon billegő eredményt hoztak ki és így nem volt szignifikánsan eldönthető, hogy a 75 bázispontos vagy a 100 bázispontos csökkentés a valószínűbb.

  • A 75 százalékpontos csökkentés mellett szólt érvéként, hogy az év közepére azzal is 6-7 százalékra lehet mérsékelni az irányadó rátát, és a kiszámíthatóság jót tenne a forint stabilitásának.
  • A 100 bázispontos kamatvágás mellett viszont az szól, hogy az infláció a vártnál jóval ütemesebben csökken, ezt nem követhette a kamatcsökkentések üteme, most viszont viszonylag biztonságosan megtehetné. Az alacsonyabb kamat jót tenne a hitelezésnek is, ami kihathat a gazdaság egészére.

Mindezek után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa

100 bázisponttal 9 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

Az idei első, januári kamatdöntő ülésen a tanács 75 bázisponttal 10,00 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

A bejelentést követően gyengült a forint a bankközi piacon kedden. A 100 bázispontos kamatcsökkentés bejelentése után negyedórával a forint 0,3 százalékkal állt gyengébben a főbb devizákkal szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×