eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Olajkút a nyugat-texasi olajmezőkön 2020. április 7-én. Az olajár esése miatt a benzin ára is jelentős mértékben csökkent.
Nyitókép: MTI/EPA/Larry W. Smith

India szerint ha nem vennének orosz olajat, a jelenlegi duplája lenne a világpiaci ár

Az elmúlt két évben Oroszország lett az ázsiai ország első számú beszállítója – mintegy 36 százalékos részesedéssel.

Az indiai energetikai miniszter egy konferenciát követően azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy Indiának köszönhetően van jelenleg elfogadható szinten az olaj világpiaci ára, mivel a dél-ázsiai ország nagy mennyiségben vásárol energiahordozókat Oroszországtól. Az indiai olajfogyasztás januárban 8,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábban jegyzett adathoz képest, és elérte a 20,038 millió tonnát.

„A világ hálás lehet Indiának, amiért az oroszokkal kereskedik. Nem az a helyzet, hogy ne akarnák, hogy olajat vásároljunk Oroszországtól.

Ha elkezdenénk olajat venni a Közel-Keletről, akkor a hordónkénti ára nem 75-76 dollár lenne, hanem 150”

– idézi a tárcavezetőt a vg.hu.

India a világ harmadik legnagyobb olajimportőre, és az ukrajnai háború kezdete óta jelentős árengedménnyel vásárol orosz olajat. Az elmúlt két évben Oroszország lett az ázsiai ország első számú beszállítója – mintegy 36 százalékos részesedéssel.

Azonban azzal, hogy India elkezdett komolyabban is üzletelni az oroszokkal, rekord alacsony szintre süllyedt a közel-keleti olajimport: tavaly fordult elő először, hogy India megközelítőleg ugyanolyan mennyiségben vett olajat a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjaitól, mint azon kívüli országoktól. Emiatt a szervezet részesedése a tavaly áprilisban kezdődött pénzügyi év első kilenc hónapjában 49,6 százalékra zuhant az egy évvel korábbi 64,5 százalékról.

Az indiai energetikai miniszter szerint a közeljövőben nem emelkedik meg jelentősebb mértékben az olaj világpiaci ára, mert „a fél világ recesszióban van”, valamint hozzátette:

a magasabb olajárak végül „önbeteljesítő jóslattá” válnak, és várhatóan visszafogják a keresletet.

Az amerikai kitermelés ráadásul rekordokat döntöget, a globális gazdasági növekedés pedig lassul – az ENSZ jelentése szerint idén 2,4 százalékra esik vissza a tavalyi 2,7 százalékra becsült szintről –, ami a vörös-tengeri válság ellenére nem ugrasztotta meg az olajárakat.

Narendra Modi indiai miniszterelnök korábban kijelentette: 80 százalékkal, 450 millió tonnára kívánja növelni az ország éves olajfinomító-kapacitását, amivel még jelentősebb szereplővé válhatnak a világpiacon. A kormányzati tervek szerint Indiában 2030-ig a villamosenergia-szükséglet 50, 2050-re pedig 100 százalékát megújuló forrásokból fedeznék – jelenleg a 75 százalékát széntüzelésű erőművekből nyerik.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×