eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Láthatárra került a hordónkénti 100 dolláros olajár

Hiába érkeztek kedvező hírek a Közel-Keletről, a termelés-csökkentés rossz hatással van az inflációra, ami további dráguláshoz vezethet.

A mexikói termelők közelmúltbeli exportcsökkentése csak az utolsó csepp volt a pohárban az olajár számára, miután az OPEC is a termelés csökkentett szinten tartásáról döntött a napokban, pontosan abban az időben, amikor a geopolitikai feszültségek, az izraeli háború és a Vörös-tenger blokádja amúgy is borzolgatják a kereskedők idegszálait - írja a Bloomberg híradása nyomán a VG.hu.

Emellett viszont az is igaz, hogy a piac kedvezően fogadta az izraeli csapatkivonásokat a Gázai övezetből, ez alapján ugyanis sokan az esetleges tűzszünetre következtettek.

A világgazdaság is "takaréklángon" üzemel, sem az ipar, sem a kereskedelem egésze nem fogyaszt annyi olajat, mint a konjunktúra időszakában, ugyanakkor közeleg az utazási-nyaralási szezon, ez pedig mindenképpen árfelhajtó tényező, ami 100 dollár fölé is tornázhatja a Brent olaj árát.

Hétfőn délelőtt az északi-tengeri olaj hordónkénti árát 90,3 dolláron jegyezték, vagyis megmaradt a múlt héten elért 90 dolláros árfolyam fölött.

A magas olajár viszont hajltja az inflációt is, ami a központi bankok kamatcsökkentési terveit is megfúrhatja.

Márciusban 35 százalékkal csökkent a Mexikóból az Egyesült Államokba exportált olaj mennyisége, ilyesmire 2019 óta nem volt példa - írják. Ennek hátterében az áll, hogy Obrador elnök fel akar hagyni a költséges importtal, és a saját olaját helyben használja el. A döntés felforgatta az olajpiacot. A Mars Blend nevű, a Mexikói-öbölből származó savanyú olajfajta rekordra drágult. De az olajárat már a mexikói döntés előtt is sorozatos ellátási zavarok emelték: az erőteljes januári fagyok is csökkentették a termelést és az amerikai készleteket, március végén kisebb volt a félretett mennyiség a szokásosnál.

A Bloomberg adatai szerint Mexikó, az Egyesült Államok, Katar és Irak együttesen több mint napi 1 millió hordóval csökkentette az olajkínálatot márciusban. Bagdad kényszerhelyzetbe került, miután nem tartotta be a korábban vállalt kitermeléscsökkentési ígéreteit.

A Kpler adatai szerint az Egyesült Arab Emírségek márciusban a tavalyi átlaghoz képest 41 százalékkal csökkentette az Upper Zakum nevű, közepesen savanyú olaj exportját. Bár a csökkentés várható volt, és az abu-dzabi nemzeti olajtársaság kínál másfajta olajat partnereinek, az Upper Zakum export visszaesése hozzájárul a magasabb regionális árakhoz - közli a lap.

Ráadásul a Jemen partjainál portyázó húszik miatt több millió hordó nyersolaj kénytelen megkerülni Afrikát, ami a költségek emelése mellett hetekkel késlelteti a szállításokat.

Összességében a piacon éles a kontraszt a néhány hónappal ezelőttihez képest, amikor az olaj ára több hónapos mélypontra zuhant, ugyanis az Egyesült Államok kitermelése is rekordra emelkedett, és az orosz tengeri kőolajexport is csúcson volt. Akkor az Egyesült Államok Energiainformációs Hivatala változatlan készletszinttel számolt erre a negyedévre, most azt jósolja, hogy a készletek napi 900 ezer hordóval csökkennek, ami az ománi kitermeléssel egyenértékű.

A Macquarine Group globális olaj- és gázstratégája, Vikas Dwivedi szerint a nyersolaj drágulása végül arra kényszerítheti az OPEC-t, hogy visszaemelje a termelési szintet, a 90 dollár feletti hordónkénti olajár ugyanis visszafogja a kereskedelmet, hosszú távon pedig az árak csökkenéséhez vezethet. Tartósan magas olajárat vár viszont a deVere Group, a vezérigazgató szerint a geopolitikai konfliktusok kereszttüze közepette a gazdasági növekedés relatív gyorsulása is felfelé ható nyomás alá helyezi a piacot. Véleménye szerint a kereslet megugrása jelentős támaszt nyújt az olajáraknak.

Ugyanakkor az OPEC is hozzájárult a magasabb árakhoz a termelés visszafogásával, jelen pillanatban nem kizárható a 100 dollár feletti hordónkénti ár.

Bár a vezérigazgató szerint a befektetők nem tudják meglovagolni a helyzetet, ha kizárólag az energiarészvényekben gondolkodnak. Összességében az ipari részvények, a technológiai szektor és a fogyasztási cikkek gyártói is jó lehetőséget rejtenek magukban - írja a lap.

A deVere Group vezére úgy véli, a három kulcsfontosságú globális régió gazdasági növekedése, valamint az OPEC+ stratégiája egy ideig magasabban tartja az olajárat, függetlenül attól, hogy mi történik a Közel-Keleten.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×