eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy banki alkalmazott készpénzt vesz át egy ügyféltől, aki ötezer forintosokkal fizet az FHB Bank XIII. kerületi Váci úti bankfiókjában.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Elhűl, ha megnézi, mennyit kér a bankja 2024-ben a számlavezetésért

A banki költségek akár 18 százalékkal is emelkedhetnek. A pénzintézetek többsége ugyanis a szerződési feltételek alapján a 2023. évi inflációt idén építi be az árakba.

A Központi Statisztikai Hivatal most pénteken teszi közzé a tavalyi éves átlagos infláció mértékét, ezt pedig a bankok a következő hetekben, hónapokban szépen felszámolják a jelenlegi áraikra, és frissítik erről szóló hirdetményeiket. A jegybank számításai szerint akár 18 százalék is lehet az éves fogyasztóiár-emelkedés.

Az economx az MNB alapján azt írja, hogy egy magyar lakossági ügyfél átlagosan 34 800 forintot költ a bankszámlájára, ez a 9 milliót meghaladó ügyfélkörnél évi 330 milliárd forintot jelent.

18 százalékos inflációval ez az összeg 2024-ben 41 064 forintra emelkedhet számításaink szerint. Ez a statisztikai adat a prémium kártyák díját nem is tartalmazza, így a bankok által levont költség még ennél is magasabb lehet.

Amin spórolni lehet

Ráadásul ezen költségek jó részét sokszor teljesen feleslegesen fizetjük, hiszen nem is használjuk az adott banki szolgáltatásokat. Gondoljunk csak a tranzakciókról kapott sms értesítésekre, ezek ugyanis havonta átlagosan 5900 forintba kerülnek várhatóan 2024-től, de az ügyfeleknek tavaly is ötezer forintot számítottak fel a bankok a kiküldött értesítésekért. Ezek bár egyértelműen növelik a biztonságot, van rá egyszerűbb és teljesen ingyenes megoldás, méghozzá a push értesítések kérése.

A banki applikáció letöltését követően csak engedélyeznünk kell az alkalmazásokból kapott értesítéseket, majd automatikusan minden terhelésről és jóváírásról azonnal értesít minket a pénzintézet a telefonunkon. Ehhez mindössze internetelérés kell.

Plusz költsége lehet a bankszámlánknak a papír alapú bankszámlakivonat igénylése is, ezek még az olcsóbb bankszámláknál is havonta körülbelül ezer forintba kerülnek. A netbankból bármikor elérhető kivonatok teljesen ingyenesek, sőt egyes pénzintézetek más kedvezményeket is nyújtanak az ügyfeleknek, ha áttérnek a környezetbarátabb megoldásra.

A rendszeres tranzakciókat is nézzük át, ugyanis az eseti utalási költségek helyett lehet, hogy érdemes átállni csoportos beszedésre vagy automatikus bankkártyás fizetésre – utóbbi kettő ugyanis sokkal olcsóbbra jön ki. Lehet, hogy ez havonta csak pár száz forint, az áremelkedés hatására azonban akár ötödével is nőhetnek ezeknek a költsége.

Ahogy azt korábban megírtuk január 31-ig a bankoknak kötelezően ki kell küldeniük ügyfeleiknek, hogy a 2023-as évben mennyibe került a számlavezetés. A kimutatást törvényi kötelezettség alapján készítik a bankok, és online vagy papír alapon érhető el.

Bankváltás

Az egyszerűsített bankváltásnak köszönhetően csak egyszer kell bemenni abba a bankba, amelyhez át szeretnénk menni. Ekkor megnyitjuk a számlát, majd a régi és az új pénzügyi szolgáltatónk egymás között intézi az adminisztratív teendőket. Egyes pénzintézetek online számlanyitási lehetőséget is biztosítanak, tehát még a bankfiókba sem kell elmennünk személyesen.

Szociális számla

A hazai bankokat egy teljesen új, szociális indíttatású alapszámla termék létrehozására kötelezte egy kormányrendelet 2016 szeptemberében. A szabályt az uniós irányelveknek való megfelelés miatt vezették be, célja pedig az volt, hogy azok is tudjanak bankszámlát vezetni, akik korábban nem engedhették meg maguknak, az akkori adatok alapján ugyanis itthon kb. minden ötödik ember nem rendelkezett bankszámlával.

A bankoknak ilyen csomagot kötelező biztosítaniuk, ettől csak lefelé térhetnek el (árban és szolgáltatásban egyaránt) az alapcsomagoknál. A havidíj egyébként tartalmazza a számlavezetési díjat és az éves kártyadíjat is.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×