eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Peter Dazeley/Getty Images

Hamarosan levelet kapnak a nyugdíjasok, muszáj elolvasni, sok pénz múlik rajta

Egymillió magyar nyugdíjasnak utalják a járandóságát bankszámlára, ők is meg fogják kapni a pénzintézetektől azt a részletes kimutatást, amelyben felsorolnak minden költséget, amely a 2023-as évben a bankolás tekintetében felmerült.

A pénzintézeteknek minden év január 31-ig kell elküldeniük a szabványos szerkezetű díjkimutatást az ügyfeleknek. Így a nyugdíjasoknak is.

A számlatulajdonosok a legapróbb díjtételeket összesítve, egy év teljes költségét egyszerre szerepeltetve kapják meg a kimutatást. Így mindenki pontosan megtudhatja, mennyibe is került a tavalyi évben a számlavezetése.

A nyugdíjasoknál az az érdekesség, hogy nem tudni pontosan, hogy hányan kérik bankszámlára a nyugdíjat.

Karácsony Mihály, az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke a penzcentrum.hu-nak elmondta, hozzávetőleg 2 millió 419 ezren részesülnek valamilyen ellátásban, járadékban és egyéb járandóságban (köztük nagyjából 1 millió 993 ezren kapnak öregségi nyugdíjat), és ők úgy tudják, hogy a jogosultaknak nagyjából fele-fele arányban utalják számlára a pénzét, vagy viszi ki nekik minden hónapban a postás.

A lap sorra veszi azokat a bankokat, ahol van ingyenes bankszámla, majd megállapítják, hogy a 2,4 millió nyugdíjas túlnyomó többsége számára elérhető valamelyik ingyenes bankszámla, ugyanis a KSH szerint 2023. januárban mindössze 100 ezer olyan nyugdíjas volt, akinek a járadéka nem érte el a 100 ezer forintot. (Ekkora összeget minden ingyenes számla elvár rendszeres utalásként.)

Körülbelül 730 ezren voltak azok, akik 220 ezer forintot nagyobb öregségi nyugdíjból éltek, és 100 ezren 400 ezer forint feletti összeget kaptak.

A lap kérdése, hogy milyen tényezők hátráltatják a banki megoldások terjedését az idősek körében, Karácsony Mihály az elsők között emlegette a magas banki költségeket. Emellett, tette hozzá, a nyugdíjasok jellemzően félnek a sajtóban is olvasható visszaélésektől, valamint, ha banki átutalással kérnék a nyugdíjkifizetést, sokan nehezen és drágán jutnának az életmódjukhoz jobban igazodó készpénzhez - például többet vásárolnak piacon, vagy a szomszédtól, és a szakemberekkel, szerelőkkel is így rendezik a munkadíjakat, vagy az unoka zsebpénzét is.

Emellett az is probléma, hogy korlátozott az ingyenes készpénzfelvétel, két alkalommal összesen 150 000 forint havonta - szinte követhetetlen, ahogy a 2023. júniustól megnyílt lehetőség, azaz a boltok kasszáinál a vásárláskor plusz 40 000 forint díjtalan felvétele is.

A nyugdíjkifizetések kapcsán a Nyugdíjas Parlament azt javasolja, hogy

bizonyos összeg alatt a nyugdíjakat lehessen olyan számlára kérni, amelyeknek költségei alacsonyabbak, illetve legyen több, nyugdíjasoknak szóló kedvezményes banki ajánlat.

Hasonlóképpen fontos lenne, hogy lehessen a nyugdíj egy részét bankszámlára, egy másik részét pedig postai, készpénzes kézbesítésre kérni - így az idősek például a közműveket, egyéb számlákat csoportos beszedéssel tudnák rendezni, miközben készpénzük is lenne.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×