eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Close up of female hand turning on gas boiler for heating water
Nyitókép: Jevtic/Getty Images

Az EU már a gázkazánok betiltására készül – megvan a határidő is

Jelenleg folyik az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálata, enne részeként vezetnék ki a fosszilis tüzelőanyagok használatát.

Az Európai Tanács és az Európai Parlament ideiglenesen megállapodott az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatáról, így új szintre kapcsolhat az épületek energiahatékonyságának javítása az EU-ban. Ennek részeként a gázkazánokat és olajkályhákat is fokozatosan betiltaná az EU – írja a Portfolio.

A fő célkitűzések között szerepel annak biztosítása, hogy 2030-ra minden új épület nulla kibocsátású legyen, a meglévő épületállományt pedig 2050-ra átalakítsák.

A lakossági célértékek arra kötelezik a tagállamokat, hogy 2030-ig 16, 2035-ig pedig 20-22 százalékkal csökkentsék az átlagos energiafogyasztást, 55 százalékát pedig a legkevésbé energiahatékony épületek felújításával érjék el.

A megállapodásban szerepel a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánok fokozatos kivonásának terve is, a teljes megszüntetésre kijelölt határidő 2040.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×