eur:
394.28
usd:
363.89
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Close up of female hand turning on gas boiler for heating water
Nyitókép: Jevtic/Getty Images

Az EU már a gázkazánok betiltására készül – megvan a határidő is

Jelenleg folyik az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálata, enne részeként vezetnék ki a fosszilis tüzelőanyagok használatát.

Az Európai Tanács és az Európai Parlament ideiglenesen megállapodott az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatáról, így új szintre kapcsolhat az épületek energiahatékonyságának javítása az EU-ban. Ennek részeként a gázkazánokat és olajkályhákat is fokozatosan betiltaná az EU – írja a Portfolio.

A fő célkitűzések között szerepel annak biztosítása, hogy 2030-ra minden új épület nulla kibocsátású legyen, a meglévő épületállományt pedig 2050-ra átalakítsák.

A lakossági célértékek arra kötelezik a tagállamokat, hogy 2030-ig 16, 2035-ig pedig 20-22 százalékkal csökkentsék az átlagos energiafogyasztást, 55 százalékát pedig a legkevésbé energiahatékony épületek felújításával érjék el.

A megállapodásban szerepel a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánok fokozatos kivonásának terve is, a teljes megszüntetésre kijelölt határidő 2040.

Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×