eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Varga Mihály pénzügyminiszter beszél A gazdasági válságkezelés eszközei, támogatás- és adópolitika, a gazdasági kamarák szerepe címmel rendezett szakmai konferencián a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarán 2022. október 17-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Varga Mihály: megvan a döntés, érkezhetnek uniós források Magyarországra

A pénzügyminiszterek tanácsa pénteken elfogadta és jóváhagyta a magyar helyreállítási terv módosítását, ezzel az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy hozzájussunk az érintett uniós támogatásokhoz.

Elfogadta az EU Tanács pénzügyminiszteri tanácsa, az Ecofin az uniós helyreállítási és ellenállóképességi eszközhöz (RRF) augusztus végén beadott módosítást, így Magyarország hozzájuthat a RePowerEU fejezetből a főként a zöld átálláshoz szükséges forrásokhoz.

Mint Varga Mihály kiemelte, 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatás egészül ki a REPowerEU elfogadott program alapján egy 0,7 milliád eurós vissza nem térítendő támogatással és egy 3,9 milliárdos hitelkerettel.

Vagyis jöhet a Magyarországnak szükséges pénz - januárban az első előleget, 920 millió eurót - mintegy 380 milliárd forintot - meg is kaphat Magyarország, mondta a pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Ezután, 2024 végéig egy újabb, közel 10 milliárd eurós előleghez is hozzájuthat az ország, a többihez pedig akkor, ha magyar részről teljesül a sokat emlegetett 27 szupermérföldkő.

"Bízunk benne, hogy hamarosan felszabadulnak a kohéziós és a helyreállítási források" - hivatkozott a miniszterre a Pénzügyminisztérium közleménye.

A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy a REPowerEU támogatáson felül a magyar kormány a hitel részből is döntően olyan beruházásokhoz, fejlesztésekhez fog hozzájárulni, amelyek a zöld átállást segítik. Az eredeti programbeli 48 százalékhoz képest a keret 67 százaléka megy ilyen programokra, rendkívül erős a módosított terv zöld fókusza. Ez is azt bizonyítja, hogy a magyar kormány erősen elkötelezett abban, hogy a zöld átállás egyik nyertese legyen - közölte.

Kivennék a hiányadatból a plusz védelmi költségeket

A Pénzügyminisztérium közleményében olvasható az is, hogy az ülésen a gazdasági kormányzás reformjával kapcsolatban a spanyol elnökségnek nem sikerült kompromisszumot kiharcolnia, így az ezzel kapcsolatos viták folytatódnak. Magyarország mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy a költségvetési politikában a nemzeti kormányok mozgásterét kell növelni, nem pedig az Európai Bizottságét – szögezte le a tárcavezető. Hozzátette: "következetesen elutasítottuk az Európai Bizottság túlzott jogkörökkel való felruházását a tagállamok költségvetésének meghatározásában.

Magyarország azt is javasolta, hogy a védelmi kiadásokra vonatkozóan legyen meghatározva egy speciális szabályrendszer: eszerint az ezzel a területtel összefüggő többletköltség ne számítson bele a maastrichti kritérium szerinti hiányba.

A magyar javaslat is beépült a gazdasági reformcsomagról szóló tervezetbe, ez pedig a kormány erős érdekérvényesítő képességét bizonyítja" - fűzte hozzá Varga Mihály.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×