eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
European Union banknotes spread out
Nyitókép: Peter Dazeley/Getty Images

Megjelent az EU-pénzek felszabadításához nélkülözhetetlen rendelet

A Kúria ügyelosztási rendjén múlik most tízmilliárd eurónyi kohéziós forrás.

Az Európai Bizottság már lényegében csak a Kúria ügyelosztási rendjénél az emberi beavatkozás lehetőségét kizáró passzusra várt a befagyasztott magyar kohéziós források kiszabadításánál. Most pedig az Igazságügyi Minisztérium kiadta azt az egybekezdéses szöveget, ami ezt a problémát kezelheti – vette észre a Portfolio.

Mintegy tízmilliárd eurónyi kohéziós forrás felszabadítása függ attól a két, az igazságszolgáltatás működését érintő kérdéstől, amelyet még november elején küldött az Európai Bizottság. Csütörtök este a Magyar Közlönyben megjelent az a rendelet, amely a hazai uniós források kiszabadításához nélkülözhetetlen. A bizottság által hiányolt szabály úgy hangzik, hogy "a Kúria minden, hozzá elektronikus úton érkezett kezdőiratot, annak érkezési sorrendjében, a soron következő lajstromszámmal jegyzi be az ügycsoport szerinti lajstromba, azzal, hogy a lajstromozás során az ügy automatizáltan, emberi beavatkozás nélkül kap ügyszámot".

Emellett a jogszabály szerint a hatályossá válás után a Kúria heti rendszerességgel közzéteszi majd honlapján az ügyelosztási adatait, beleértve az ügyszámot, az érkezés dátumát, a lajstromozás dátumát, a kiosztás dátumát, az ügycsoportot, az eljáró tanácsot, a tanácsösszetételt, az ügyelosztást végző vezetőt és az eltérés indokát.

Az uniós végrehajtó testületnek kilenc napja maradt a magyar igazságügyi reform értékelésére. Eredetileg július második felében jelentette készre a kormány a törvénycsomagot, amellyel szerinte megfelel a horizontális feljogosító feltételeknek, ennek értékelésére 90 napja volt a bizottságnak, de minden egyes brüsszeli kérdés után addig állt az óra, amíg a magyar kabinet nem válaszolt azokra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×