eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Nyitókép: Pexels.com

Megváltoztatják a lakossági napelemes pályázat fontos szabályait

Megemeli a kormány a januárban induló lakossági napelemes pályázatnál a maximális rendszerméretet.

Az eredetileg tervezett 4 kilowattos helyett akár 5 kilowattos rendszert és 8 kilowattos tároló helyett akár 10 kilowattos tárolót is engednek telepíteni – jelentette be a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség pénteki konferenciáján tartott beszédében Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára.

Horváth Viktor előadásában a naperőművekkel és az energiatárolással kapcsolatos kormányzati tervekről többek között kiemelte, hogy a kormány hálózatfejlesztésre legalább 6-700 milliárd forintot tervez költeni 2029-ig bezárólag – írja a Portfolio. Emlékeztetett, hogy január 1-jétől feloldják a visszatáplálási tilalmat és visszaengedik az ország területének 94 százalékán a lakossági napelem telepítéseket, ez a háztartásoknak nagyjából a 86 százalékát fedi le.

A helyettes államtitkár bejelentette: a 75 milliárd forintos keretösszegű lakossági Napenergia Plusz Program paramétereiben változás lesz az eredetileg tervezetthez képest. Az eddigi korlátok értelmében a támogatási rendszerben maximum 4 kilowattos háztartási napelem mellé legfeljebb 8 kilowattórás tárolóegység telepítése szerepelt, ezt azonban kibővítik: a legfeljebb 5 kilowattos kapacitású háztartási napelem mellé legfeljebb 10 kilowattórás tárolóegységre lehet pályázni.

A beruházási költség kétharmadát fedezi a program a háztartások számára, a megtérülési idő pedig körülbelül tíz év lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×