eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Steel oil pipes from refinery.
Nyitókép: imaginima/Getty Images

Veszélyesen leesett a Török Áramlaton érkező Gazprom-gáz mennyisége

Az orosz–ukrán háború kitörése óta most érkezett a legkisebb gázmennyiség.

A csütörtöki 358 millióról a pénteki napra 163 millió kilowattórára zuhant a szállítási menetrend a Török Áramlat Strandzsa2-Malkoclar belépési pontján, amely vezetéken az orosz Gazprom közvetlenül szállítja a gázt Bulgáriába – vette észre a Portfolio. A friss érték a háború kitörése óta messze a legalacsonyabb az éves karbantartási időszakot leszámítva, így rendkívüli jelnek nevezhető a magyar gázellátás szempontjából is.

Mindez éppen akkor érkezett, amikor Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájától, Szergej Lavrovtól ismét arra kapott ígéretet, hogy "az ellenséges bolgár lépés dacára a Gazprom teljesíti a Magyarországra szánt földgázszállításokat a szerződés és a menetrend szerint".

A portál szerint 358 millió kilowattóráról, tehát 34 millió köbméterről holnap 163 millió kilowattórára, azaz 15,5 millió köbméterre, vagyis kevesebb mint a felére zuhant a nominálás. Ez a legalacsonyabb nominálási adat az orosz–ukrán háború kitörése óta, májusban napi 190 millió kWh körül járt átmenetileg az érték. Egyelőre nem tudni, hogy mi áll a jelenség hátterében, de figyelmet érdemel, ugyanis Magyarországra ezen a vezetéken keresztül érkezik az orosz gáz döntő része, évi 3,5 milliárd köbméter.

Címlapról ajánljuk

Megerősítették az Orbán-Trump találkozó időpontját

Orbán Viktor miniszterelnök március 7-én Washingtonban Kevin Roberts-szel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytat panelbeszélgetést "az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője" címmel, a magyar stratégiai gondolkodásról a kialakuló globális biztonsági, gazdasági és társadalmi konfliktusok korszakában - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Orosz közlés szerint Ukrajna vasárnapra virradó éjjel összesen 38 drónnal támadta a Krím félszigetet. Feodoszija kikötőjében több robbanást is lehetett hallani, a közúti forgalmat korlátozták a környéken. Értesülések szerint Ukrajna európai szövetségesei több mint egymillió tüzérségi lőszert szállíthatnak le a megtámadott országnak tavasszal. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok elismerte, hogy az Avgyijivka szektorban szolgáló egyes parancsnokok téves számításai befolyásolták a védelmi állások stabilitását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×