eur:
388.92
usd:
363.32
bux:
68167.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Steel oil pipes from refinery.
Nyitókép: imaginima/Getty Images

Veszélyesen leesett a Török Áramlaton érkező Gazprom-gáz mennyisége

Az orosz–ukrán háború kitörése óta most érkezett a legkisebb gázmennyiség.

A csütörtöki 358 millióról a pénteki napra 163 millió kilowattórára zuhant a szállítási menetrend a Török Áramlat Strandzsa2-Malkoclar belépési pontján, amely vezetéken az orosz Gazprom közvetlenül szállítja a gázt Bulgáriába – vette észre a Portfolio. A friss érték a háború kitörése óta messze a legalacsonyabb az éves karbantartási időszakot leszámítva, így rendkívüli jelnek nevezhető a magyar gázellátás szempontjából is.

Mindez éppen akkor érkezett, amikor Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájától, Szergej Lavrovtól ismét arra kapott ígéretet, hogy "az ellenséges bolgár lépés dacára a Gazprom teljesíti a Magyarországra szánt földgázszállításokat a szerződés és a menetrend szerint".

A portál szerint 358 millió kilowattóráról, tehát 34 millió köbméterről holnap 163 millió kilowattórára, azaz 15,5 millió köbméterre, vagyis kevesebb mint a felére zuhant a nominálás. Ez a legalacsonyabb nominálási adat az orosz–ukrán háború kitörése óta, májusban napi 190 millió kWh körül járt átmenetileg az érték. Egyelőre nem tudni, hogy mi áll a jelenség hátterében, de figyelmet érdemel, ugyanis Magyarországra ezen a vezetéken keresztül érkezik az orosz gáz döntő része, évi 3,5 milliárd köbméter.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×