eur:
389
usd:
363.51
bux:
68141.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
architectural restoration and insulation of an old wall in a loft and selection of the color swatch - 3d renderingNote: the room does not exist in reality, Property model is not necessary
Nyitókép: archideaphoto/Getty Images

Elemző: a budapesti ingatlanpiacot mozdította meg a csok plusz bejelentése

Októberben országszerte éves szinten éves szinten 17 százalékkal nőtt a lakáspiaci kereslet. A fővárosban 22 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanokra. Mindez már a csok plusz bejelentésének a hatása – vélekedett az InfoRádióban Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője. A számok azt mutatják, az ingatlanpiacnak szüksége is volt erre a lökésre.

Az ingatlan.com minden hónapban vizsgálja, hogy a kereslet-kínálat hogyan alakul, az októberi adatban pedig új lendület látszik. Mint Balogh László, a portál vezető elemzője az InfoRádióban rámutatott, az október 25-i csok plusz-bejelentés hónapjában 17 százalékkal nőtt a lakáspiaci kereslet, és a fővárosban 22 százalékos volt a bővülés.

"A napi érdeklődések száma 20 százalékkal alacsonyabb volt a bejelentés előtti napokban, mint utána, pedig ez egy nyugisabb időszak az ingatlanpiacon a pihenőnapok figyelembe vételével" – tette hozzá.

Szintén érdekes, hogy az eladásra meghirdetett lakások és házak száma éves összevetésben 12 százalékkal csökkent, itt pedig nem volt eltérés október első 25 napja és a hónap utolsó hete között, tehát az látszik, hogy inkább a fővárosi keresletet mozdította meg a csok plusz bejelentése. Ennek ellenére az elemző szerint még mindig alacsony fordulatszámon pörög a hazai ingatlanpiac, "a történelmi mélypontokat idézi", mert ha a jelenlegi forgalmat az egész évre kivetítjük, nem lesz több 100-110 ezer tranzakciónál. "Ugyanezt a forgalmat a Covid-válság első időszakában, illetve a 2008-as pénzügyi válság elején tapasztaltuk az ingatlanpiacon" – közölte Balogh László.

Ebben változást hozhat a lakáspiaci rendszer átalakítása, de az élénkülésnek egy másik összetevő is jól jöhet: folyamatosan araszolnak lejjebb a banki hitelkamatok, az inflációra is csökkenő tendenciát mutatnak az előrejelzések.

"Plusz lehetnek olyan befektetők, akik a támogatásokon kívül is piacra lépnek, hogy több beszállót fogjanak ki a lakáspiacon. Az is erősíthet, hogy rengeteg befektetés csoportosult át a lakáspiacról az állampapírpiac irányába, 1200 milliárd forintos összegről beszélünk, de ahogy csökkennek a hozamok, az irdatlan pénzmennyiség visszakerül az ingatlanpiacra, de persze nem ma és nem holnap, sokkal inkább a következő hónapok vagy félévek története lehet" – részletezte az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×