eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Januártól fontos változás jön a lakások adásvételénél

Mindenkit érint, aki ingatlant vesz vagy elad.

Novemberben lépnek hatályba azok az új épületenergetikai szabályok, melyek értelmében 2024 januárjától az ingatlanok eladásához, bérbeadásához és az új épületek építéséhez is szükséges lesz az új típusú tanúsítványokra. A Pénzcentrum összeszedte a legfontosabb változásokat az energiahatékonysági tanúsítványrendszerrel kapcsolatban.

Kötelező marad az energiatanúsítvány, de változik a kezelése

Az adásvételnél és a bérbeadásnál is kötelező marad az energetikai tanúsítvány átadása, de az új szabályozás szerint nem kell a szerződésbe beleírni az okirat HET-számát, azaz az energetikai tanúsítvány jobb felső sarkában található egyedi azonosítószámát. A szerződéskötés napjáig, legkésőbb a birtokbaadás napjáig be kell mutatni az okiratot.

A hirdetésekben is fel kell tüntetni az energetikai besorolást

Bár eddig csak akkor kellett a hirdetésekben feltüntetni az energetikai besorolást, ha volt az ingatlanról tanúsítvány, de november 1-jétől kötelező lesz már a hirdetésben is feltüntetni.

Megváltoznak az energiaosztályok

Az eddigi AA++-tól JJ-ig terjedő skála átalakul A+++-tól I-ig terjedőre. Emellett két energetikai besorolása lesz az ingatlanoknak. Az egyik az eddig használt energetikai jellemzőre vonatkozik, míg a másik a lakóegység szén-dioxid-kibocsátása alapján kategorizálja be.

Csökken az érvényességi időtartam

Eddig a kiállítás időpontjától 10 éven keresztül voltak érvényesek ezek a tanúsítványok, novembertől ez az idő 5 évre fog csökkenni. A 2023. november 1. előtti tanúsítványok 60 napig lesznek felhasználhatók, ezután minden a fenti dátum előtt kiállított tanúsítvány érvényét fogja veszteni.

Közérthetőbbé válik a tanúsítványok tartalma

A változások szerint külön be kell majd kategorizálni a határoló szerkezetet (a külső falakat, nyílászárókat, tetőket etc.), illetve a gépészeti rendszerek (fűtés, használati melegvízrendszer, légtechnika stb.) energetikai minőségét egy 5 szintű (rossz-gyenge-közepes-jó-kiváló) skálán, valamint sokkal részletesebb energetikai fejlesztési javaslatokat kell majd az ingatlanról megadni, amelyekkel el tudja érni az ingatlan a két legfelső („jó”, és „kiváló”) szintet.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×