eur:
389.31
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Arccal a Kádár-kockák felé - felújításukról beszélt az MNB alelnöke

A globális energiaválság, a háború és a klímaválság együttes hatásainak következtében az energiahatékonysági kérdések az energiaátmenet középpontjába kerültek - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke.

Az MNB ötödik alkalommal megrendezett Zöld Pénzügyi Konferenciáján az energiahatékonysági kérdések állnak. Nyitó beszédében Kandrács Csaba a Nemzetközi Energiaügynökség adatait ismertetve elmondta, az energiahatékonyság globálisan 2,2 százalékkal nőtt 2022-ben, ami kétszerese az előző öt év átlagának és négyszerese az előző két évinek. Ez azt jelenti, hogy változatlan mennyiségű energia felhasználása mellett növekedett a GDP.

Az energiahatékonyság javulása az Európai Unióban - a háborús övezethez való közelség miatt - még gyorsabb ütemű volt és 8 százalékot ért el. Ez részben az enyhe időjárásnak is köszönhető, de az időjárási tényező kiszűrésével számított mutató is 4 százalékos javulást mutatott.

Magyarországra vonatkozó adatok még nem érhetők el, de ez valahol az EU-s átlag közelében alakulhatott, mivel az ország elsődleges energiafogyasztása 2022-ben 5,5 százalékkal, hat éves mélypontra csökkent, miközben a GDP 4,6 százalékkal bővült - emelte ki.

Kandrács Csaba elmondta:

jelentős energiahatékonysági potenciál érhető el Magyarországon az 1960 és 1980 között épült mintegy 850 ezer Kádár-kocka felújításával.

Az MNB kedvezményes tőkekövetelmény rendszerrel támogatja a zöldhitelek térnyerését, valamint korábban zöld otthon programot indított energiahatékony otthonok építésére. A jegybank folyamatosan keresi az új lehetőségeket és az olyan megoldásokat, amelyek célzott beavatkozásokkal nagy hatást tudnak kiváltani - fejtette ki Kandrács Csaba.

A konferencián átadták a pénzügyi szervezeteknek szóló Zöld Pénzügyek díjakat. A Zöld Bank Díjat idén az Unicredit Bank Hungary Zrt. nyerte el. A Zöld Biztosító és Pénztár Díjat az Aranykor Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár kapta, a Zöld Befektetési Alapkezelő Díjjal pedig az Amundi Befektetési Alapkezelő Zrt. zöld tevékenységét ismerték el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×