eur:
390.99
usd:
366.93
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
flag hungary
Nyitókép: alexbaumann/Getty Images

Költségvetési Tanács: nem biztos, hogy jól számol a kormány

A GDP emelkedése várhatóan nem fogja elérni azt a 1,5 százalékos szintet, amit a kormány költségvetési törvény módosításának elfogadásakor prognosztizált.

A Költségvetési Tanács hangsúlyozta: a megemelt hiánycél dacára szükség van az állami költekezés szorosabb ellenőrzésére. Ezért a költségvetés egyensúlyának tartós javítása további intézkedéseket tesz szükségessé - írja a portfolio.hu.

A portál emlékeztet rá: a Pénzügyminisztérium kedden reggel jelentette be, hogy a jelentősen megnövekedett kiadásokra tekintettel a kormány 5,2%-ra módosítja az idei évi GDP-arányos hiánycélt. Eddig 3,9%-os hiánycél volt érvényben,

így elmondható, hogy jelentős emelésről van szó.

Erre a Költségvetési Tanács úgy reagált, hogy beigazolódtak a 2023-as költségvetési tervezéskor megfogalmazott aggályai: az időarányos bevételek rendre elmaradnak a céloktól, miközben a kiadások jelentősen túllépik az előirányzatokat.

A testület ugyanakkor arra figyelmeztette a kormányt, hogy az egyensúly helyreállítása érdekében ne olyan intézkedéseket hozzon, amelyek fokozzák a fogyasztói árak emelkedését. Az infláció letörése ugyanis nemcsak a hosszú távú költségvetési egyensúly miatt fontos, hanem feltétele gazdasági növekedés újraindulásának is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×