eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lantos Csaba energiaügyi miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országház Tisza Kálmán termében 2022. november 24-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Lantos Csaba: már vannak időszakok, amikor Magyarországot teljesen a naperőművek látják el árammal

Az energiaügyi miniszter szerint 2030-ra Magyarország nettó áramexportőrré válhat.

A miniszter az index.hu-nak adott nyilatkozatában egyebek közt arról beszélt, hogy olyan, több lábon álló energiatermelő rendszer kialakításán dolgoznak, amely egyszerre szolgálja az energiaszuverenitást, az ellátás biztonságát, a megfizethetőséget és a klímavédelmet.

Mint mondta a megújulók kiegyensúlyozott hasznosításához jól skálázható egyéb kapacitások is szükségesek. A sikeres energiaátmenet érdekében ezért épülnek korszerű, kombinált ciklusú gázerőművi blokkok Tiszaújvárosban és Visontán. Ugyancsak ezt a célt szolgálja a paksi atomerőmű bővítése is.

Lantos Csaba hozzátette, hogy Magyarország már most képes saját maga előállítani a teljes áramszükségletét, hiszen a meglévő nagyjából 8 ezer megawattnyi erőművi kapacitás fedezi az igényeket. Ezt egészíti ki a mintegy 5 ezer megawatt naperőmű-kapacitás, amelyet 12 ezer megawattra akarnak növelni. Így hamarosan Magyarország nettó áramexportőrré válhat - hangsúlyozta a miniszter.

Nem ennyire jó a helyzet a kőolaj terén a miniszter szerint. Bár itt is sikerült az orosz importot 60 százalékra szorítani, de ez még mindig komoly kitettséget jelent.

"Ezért több bírálat is éri Magyarországot, ám eddig még senki sem kínált nekünk az oroszoknál olcsóbban olajat"

- közölte.

Jó lépésnek nevezte, hogy sikerült 15 évre szóló megállapodást kötni a Gazprommal és így hosszútávon biztosított az ország gázellátása. Ez egyébként sincs annyira kiszolgáltatva az orosz szállításoknak, mert a magyar hálózat - Szlovénia kivételével - az összes szomszéd országéval összeköttetésben áll, így igény szerint oda-vissza lehet gázt szállítani.

"Az elmúlt 12-13 évben kiépült a nagyfeszültségű áramvezeték-rendszer, az energiaellátás folyamatosan garantált. Vannak olyan időszakok, amikor már kizárólag a napelemek képesek ellátni Magyarországot elektromos árammal, és vannak órák, amikor már teljesen mértékben karbonmentes a magyar áramellátás. Ez szintén az orosz energiafüggőség csökkentését segíti, hiszen a napelemeket sem tőlük szerezzük" - mutatott rá Lantos Csaba.

Az energiaügyi miniszter eddigi legnagyobb eredményének azt nevezte, hogy az Európai Unióban nálunk a legolcsóbb az energia és

ez az augusztusi forduló után is így marad, mivel a jövő évi költségvetésben biztosított a keret az energiaárak támogatására.

Arról is beszélt, hogy általában nem tartja szerencsésnek, ha egy kormány túlságosan beleavatkozik a piacgazdaság folyamataiba, ám a kkv-k stabil energiaellátása érdekében mégis szükség volt a kormányzat közbelépésére. A korábban, rendkívül magas árakon kötött energiaszerződések miatt az ipari termelés drámai mértékben kezdett csökkenni, ez pedig azt a veszélyt hordozta magában, hogy előbb-utóbb leállítják a gyárakat, ami elbocsátásokkal is jár.

"Mindez olyan negatív spirálba lökné a gazdaságot, amit meg kell akadályozni" - hangsúlyozta a miniszter. Ezért döntött úgy a kormány, hogy áramárplafont vezetett be ezen cégek számára, az így keletkezett maximális ár, illetve a szerződésben szereplő díj közötti különbözetet pedig átvállalja.

A jövőt illetően a miniszter elárulta, hogy előkészületben vannak olyan intézkedések, amelyek segíthetik a vállalatok és a háztartások energiaigényének csökkentését, illetve még stabilabbá, függetlenebbé tehetik az ország energiaellátását.

"Az egyszerűbb, rugalmasabb feltételek, világosabb követelmények ösztönözhetik, akár olcsóbbá is tehetik a háztartások rezsikiadásainak tartós mérséklését eredményező beruházásokat” - hangoztatta Lantos Csaba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×