eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Takáts Előd rektor beszédet mond a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepségén a Várkert Bazárban 2022. augusztus 28-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A Corvinus távozó rektora a vizsgabotrányról: "ne reagáljuk úgy túl!"

Takáts Előd sikeresnek tartja két éves rektori tevékenységét, és nem lát semmi kivetnivalót abban, ahogy az egyetem a vizsgabotrányt kezelte, sőt szerinte az ügy még túl is lett reagálva. Elmondta a véleményét az euró magyarországi bevezetéséről is.

Semmilyen szerepet sem játszott az egyetemről való távozásában a "vizsgabotrány" ügye - mondta a Portfoliónak adott interjújában Takáts Előd, a Budapesti Corvinus Egyetem távozó rektora.

A leköszönő egyetemi vezető szerint az a hír, mely szerint egy diák, akinek a szülei a Corvinus-modellben kiemelt szerepet játszó Mol tulajdonosai, kivételezett módon vizsgázhatott le az intézményben, az valójában arról szól, hogy az egyetem egyik hallgatója benyújtott egy méltányossági kérelmet vizsgaismétlésre.

"Évente több mint ezer ilyen méltányossági kérelem van, az első alkalommal benyújtott méltányossági kérelmek kilencvenkilenc százalékát jóváhagyják, és ebben az esetben is ez volt a helyzet" - tette hozzá Takáts Előd, aki azt is hangsúlyozta, hogy az ügyben személy szerint vele szemben nincs egyetlen elmarasztaló jogerős etikai határozat sem vele szemben és nincs is folyamatban semmilyen etikai eljárás ellene.

Az egyetem rektori posztjáról távozó professzor szerint három tanulsága van a vizsgabotrány ügyének.

"Az egyik, hogy a zárt eljárások, főleg részleges és részrehajló nyilvánosságra hozatala súlyosan sérthet emberi méltóságot és emberi jogokat. Ugyanúgy, ahogy nem tartozik a nyilvánosságra egy uszodai öltözőről készült kép – még akkor sem, ha lenne olyan olvasó, akit ez érdekelne. A másik, hogy a szülőkkel a hallgatók ügyében nem szabad beszélni sem oktatóknak, sem vezetőknek. A harmadik, hogy ne öntsük ki a fürdővízzel a gyereket. Az egyedi esetet ne reagáljuk úgy túl.Ha van egy hallgatónak egy első hibája, ne ne rögtön a fejét követeljük. Adjunk még egy esélyt, tartsuk meg az egyetem támogató attitűdjét" - mondta Takáts Előd.

A távozó rektor közölte azt is, hogy az egyetem vezetéséről való leköszönésével most visszamegy a Nemzetközi Fizetések Bankjához, a BIS-hez dolgozni, de óraadó tanárként továbbra is marad majd még a Corvinuson valamilyen formában.

Az interjúban Takáts Előd azt is kiemelte, hogy szerinte szükséges és sikeres volt a Corvinuson elindult egyetemi szerkezetváltás.

"Úgy érzem, hogy születtek eredmények. Amire büszke vagyok, hogy elindultunk az intenzívebb nemzetközi működés felé. A kutatási kultúraváltás során előtérbe helyeztük a nemzetközi publikációkat. Három év alatt háromszorosára nőtt a neves nemzetközi tudományos lapokban elhelyezett publikációk száma.Megszereztük az egyetem első amerikai akkreditációját, egyre nemzetközibb az egyetem, a külföldi diákok, oktatók és kutatók száma is meredeken emelkedik. Integráltuk az angol és magyar nyelvű szakjainkat, a párhuzamosságokat megszüntettük, a szakok 50 százaléka már angol nyelvű" - tette hozzá a távozó rektor.

A teljes egyetemi alapítványi finanszírozási modell működőképességét firtató kérdésre válaszolva pedig Takáts Előd azt mondta: "Nem vagyok abban a helyzetben, hogy ezt jól meg tudjam ítélni."

Az interjúban a közgazdász professzor említést tett az euró bevezethetőségéről is.

"Az, hogy a mostani inflációs környezetben az árfolyamváltozások pozitív hatása sokkal kisebb a reálgazdaságra és valószínűleg sokkal nagyobb az inflációra, abba az irányba mutat, hogy az euróbevezetés vonzóbb cél lehet. De ugyanilyen fontos, hogy mennyire szeretnénk mi ezt az integrációt, hajlandók vagyunk-e fegyelmezettebb jövedelempolitikát és költségvetési politikát folytatni. Szerintem Magyarországnak hosszú távon egyértelműen az eurózónában van a helye az ország méretéből, fejlettségből, integráltságából adódóan. Egyszerűen nem látom, hogy jól járhatnánk-e azzal, hogy a környező országok eurózóna tagok és mi nem vagyunk azok" - mondta el a Portfolio számára adott interjújában Takáts Előd, a Budapesti Corvinus Egyetem távozó rektora.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×