eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Steel folding grating in front of a closed window blind visible from inside the room. The window from outside is partly shaded and partly in the morning sunlight.
Nyitókép: MarekUsz/Getty Images

Egy fájdalmas kereskedelmi adat, sorra zárnak be a kisebb üzletek

A kiskereskedelmi üzletek száma 2015 óta jelentősen csökken, 2019 vége óta az összes egység 10 százaléka tette ki végleg a "zárva" táblát. Az utóbbi egy év alatt pedig országosan majdnem 4600 kiskereskedelmi üzlet húzta le a rolót Magyarországon és Budapesten zárt be a legtöbb kiskereskedelmi egység.

A KSH adatai alapján 2022. december 31-én 107 ezer kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon, az előző év azonos időszakához képest majdnem 4600-zal kevesebb. Ez összesen négy százalékos visszaesést jelent egyetlen év alatt - írja a Pénzcentrum.

Leginkább a használatcikkeket árusító üzleteket érintette a bezárás, ezek száma 6,6 százalékkal csökkent 2021 végéhez képest, de textil- és ruhaüzletből is majdnem 6 százalékkal kevesebb volt tavaly év végén, mint egy évvel korábban, az iparcikk jellegű üzleteknek pedig az 5,7 százaléka tűnt el.

A boltok legnagyobb csoportjából, az úgynevezett "könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekből" 29 413 darabot tartottak nyilván 2022 végén, egy évvel korábban még 30 648 darab működött, azaz itt 4 százalékos volt a visszaesés.

Az élelmiszerboltok 3,14 százaléka zárt be egy év alatt. Legkevésbé a bútor-, műszakicikk-üzletek sínylették meg a tavalyi évet, ezeknek mindössze másfél százaléka tűnt el.

2022. vége óta textil- és ruhaüzletből 16,8 százalékkal üzemel kevesebb, a használatcikk üzleteknek pedig több mint 22 százaléka zárt be országosan.

Gyalay-Korpos Gyula, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke a lap megkeresésére kifejtette, hogy az okok mindenki számára jól ismertek, ha a boltbezárásokat vizsgáljuk.

"Bizony az energiaárak növekedését nem kerülhették el a boltok tulajdonosai sem. A négy százalékos visszaesés soknak számít, legutóbb akkor volt ennyi, mikor a koronavírus-járvány miatt be kellett zárniuk a bevásárlóközpontoknak, és a hosszas, kényszerű leállás sok bolt végleges bezárását is eredményezte. Ebben a mostani esetben nem a covid, hanem az energiaárak mellett a fogyasztás visszaesése és a forint-euró árfolyam eszeveszett hullámvasutazása is kellett mindehhez: sok üzlet tulajdonosa euróért veszi az áruját, amit viszont itthon nyilván forintért kell eladnia. Van olyan üzlettulajdonos, aki olyan árut is tart még, amit a 420 forint feletti euró-árfolyam idején vásárolt - ezt pedig lehetetlen forintért eladni" - mondta a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke.

"Ha valóban sikerül az év végére egy számjegyű inflációt elérni, az mindenképpen jót tenne. Számításaink szerint ez azt eredményezné, hogy már a következő év elején megállhat ez a durva boltbezárási tendencia" - fogalmazott a MBSZ elnöke.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×