eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Young woman reading nutrition label while buying pasta at supermarket.
Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images

Megszólaltak a boltláncok a SZÉP-kártya elfogadása ügyében

Augusztustól készen állnak a vevők fogadására, de abban vita van, hogy mindez forgalomnövekedést eredményez-e.

Hétfőn jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, hogy augusztus elsejétől ismét lehet majd hideg élelmiszert vásárolni SZÉP-kártyával. A rendelet is megjelent, ami két fontos változtatást közöl: a SZÉP-kártyák kerete december 31-ig akár 200 ezer forinttal is emelhető, és már nemcsak meleg ételre, hanem hideg élelmiszer vásárlására is fordítható.

A Pénzcentrum emlékeztet, hogy 2022 februárja és júliusa között már bevezették egyszer ezt a könnyítést, és a kártyakibocsátók adatai szerint hatalmas siker volt: összesen több mint 40 milliárd forint értékben költöttek a magyarok hideg élelmiszerre. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a portálnak azt mondta: szerinte több, mint lehetséges, hogy a boltok forgalma és bevétele is megnő, ami rájuk is férne az utóbbi hónapok komoly bezuhanása után. "Ki lehet jelenteni, hogy az intézkedés mind a vásárlóknak, mind a boltoknak jó és hasznos" – mondta a főtitkár.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkár szerint viszont egyáltalán nem biztos a jelenlegi inflációs környezetben, hogy a boltokban bevételnövekedés lesz csak azért, mert ismét vásárolhatnak hideg ételt az emberek SZÉP-kártyával. "A jelenlegi inflációs környezetben ez egy olyan intézkedés, ahol a lakosság több pénzt költhet élelmiszerre, de volumennövekedést ez nem jelent" – fogalmazott Neubauer Katalin. Azt is elmondta, hogy azok a kisboltok, akik nem fogadnak el kártyát, hátrányba kerülhetnek.

A gazdsági portál több kiskereskedelmi láncot is megkeresett, hogy felkészültek-e a változtatásra:

  • A Sparnál most minden készen áll, az összes létező típust elfogadják augusztus elsejétől. Az infrastruktúra készen áll. A forgalomnövekedéssel kapcsolatban nem bocsátkoznak találgatásokba.
  • A Tescónál még zajlik a szükséges "átállás", de augusztusra biztosan minden készen áll majd. A forgalomnövekedésről nem akartak nyilatkozni.
  • Az Auchannál a helyben fogyasztott meleg ételt most is lehet venni SZÉP-kártyával, így gyakorlatilag minden készen áll, plusz fejlesztést nem igényel a szolgáltatás kiterjesztése.
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×