eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A hand touching a 3D floating human head - artificial intelligence concept
Nyitókép: Getty Images/Wirestock

A cégvezetők félnek a mesterséges intelligenciától és riasztó képet festenek róla

A Yale üzleti vezetők számára rendezett találkozóján készített felmérés szerint a vezérigazgatók 42 százaléka úgy véli, a mesterséges intelligencia néhány éven belül az emberiséget is elpusztíthatja.

"Ez elég sötét és riasztó jövőkép" – fogalmazott a CNN cikke szerint Jeffrey Sonnenfeld, a Yale professzora az eredményekre utalva. A felmérést a Sonnenfeld vezetette Chief Executive Leadership Institute által szervezett virtuális rendezvényen végeztek.

Az üzleti élet vezetői jelenleg eléggé megosztottak a mesterséges intelligenciával kapcsolatosan.

Összesen 119 felsővezető vett részt a felmérésben, köztük a Walmart vezérigazgatója, a Coca-Cola vezérigazgatója, olyan informatikai cégek vezetői, mint a Xerox és a Zoom, valamint a gyógyszeripar, a média és a feldolgozóipar vezérigazgatói. Míg a vezérigazgatók 34 százaléka szerint a mesterséges intelligencia tíz éven belül elpusztíthatja az emberiséget, 8 százalék szerint pedig ez öt éven belül megtörténhet, addig 58 százalék szerint ez soha nem következhet be, ezért nem aggódik.

Egy másik kérdésre adott válaszokból kiderül, hogy a megkérdezett vezérigazgatók 42 százaléka szerint a mesterséges intelligencia potenciális katasztrófáját túlértékelik, míg 58 százaléka szerint nem ez a helyzet.

A kutatás nem sokkal azt követően készült, hogy a mesterséges intelligencia szakterületén dolgozók, kutatók és még hírességek is nyílt levélben mutattak rá a technológia veszélyeire. Geoffrey HInton, a mesterséges intelligencia keresztapja is megfogalmazta aggodalmait a témában.

"Csak egy tudós vagyok, aki hirtelen rájött, hogy a mesterséges intelligencia egyre okosabb nálunk. Ezt szeretném jelezni, elmondani, hogy komolyabban kellene aggódnunk és meg kell akadályoznunk, hogy a technológia átvegye az irányítást"

– mondta Hinton májusban a CNN-nek. Aggodalma szerint a továbbfejlődő mesterséges intelligencia olyan jó manipulátorrá válhat, hogy az ember által beépített korlátokat is képes elkerülni.

Miközben az üzleti vezetők véleménye megoszlik a mesterséges intelligencia veszélyeiről, a Yale által megkérdezettek bizonyos fokú egyetértést mutattak az előnyökkel kapcsolatban.

A vezérigazgatóknak mindössze 13 százaléka mondta, hogy a mesterséges intelligencia potenciális lehetőségeit túlértékelik, 87 százalékuk szerint azonban nem ez a helyzet. A legnagyobb lehetőségeket az egészségügy, az informatika és a média terén látják benne.

Sonnenfeld szerint öt csoportba oszthatók a cégvezetők a mesterséges intelligenciával kapcsolatos elképzeléseik alapján:

  • kíváncsiak, akik naivan hisznek felhasználhatóságában minden téren
  • euforikus valódi hívők, akik csak a jót látják benne
  • azok, akik profitálni akarnak belőle mindenáron
  • az aktivista alkatúak, akiket aggaszt a technológia
  • és azok, akik mihamarabb szabályoznák azt.

A probléma szerinte az, hogy a csoportok jelenleg elbeszélnek egymás mellett, nem működnek együtt.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×