eur:
390.94
usd:
366.15
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

Korányi G. Tamás: ha jövőre kamatcsökkenések lesznek, az jót tesz majd az arany árának is

A kamatemelések ellenére jól tartja magát az arany árfolyama. A nemesfém ismét olyan árszintre került, amelyet utoljára 2022 áprilisában jegyeztek fel. Az okokról és a további kilátásokról Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő beszélt az InfoRádióban.

Az elmúlt időszakban mind az Egyesült Államokban, mind Európában folyamatosan emelkedtek a kamatok, ami miatt az elemzők többsége arra számított, hogy nehéz éve lesz az aranynak idén. A folyamatok arra sarkallták a magánbefektetőket, hogy magasabb kamatozású kötvényekbe „menjenek át” az aranyból.

Korányi G. Tamás azt mondta az InfoRádióban, hogy mindez komolyan éreztette hatását, hiszen folyamatosan csökkent az ETF-ek állománya. Az ETF-ek olyan tőzsdén jegyzett kereskedett alapok, amelyek aranyat tartanak. A szakértő hozzátette: általában aki aranyat vesz külföldi tőzsdéken, nem a fizikai aranyat szerzi be és viszi haza, hanem aranytartalmú befektetési jegyet vásárol.

Az ETF-ek állománya az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent, ami maga után vonta azt, hogy aranyat adtak el az érintettek, mert a ügyfeleik kivontak pénzeket. Ezzel ellentétes folyamat játszódott le a másik fő szegmensnél, a jegybankoknál, melyek az év folyamán nettó vásárlók voltak és

az előző két hónapban erőteljesen felléptek, mintegy 130 tonna aranyat vettek.

Korányi G. Tamás szerint úgy látszik, hogy a jegybankok a bizonytalan időkben növelik az aranykészletet. Ez tartotta meg az arany árát, amely egy nagyon szűk sávban ingadozik: jelenleg 1909 dollár/uncia, ami 22 ezer forintnak felel meg grammonként. Ez az ár megközelítőleg ugyanannyi, mint január elején volt.

Az év első hónapjában körülbelül 1800 dollár volt az aranyár, de akkor erősebb volt a dollár a forinthoz képest. A tőzsdei szakértő hozzátette: sokan arra számítanak, hogy

ha jön a kamatcsúcs és jövőre leállnak a kamatemelések, az jót tesz majd az aranynak is

és „átviheti végre azt a bűvös 2000 eurós határt, amit a háború kitörése után egy rövid időre átvitt, de igazából hosszú évek óta nem tudta elérni”. A szakértők szerint 2024-ben azonban megtörténhet ez.

Ez a folyamat alapvetően a nemzetközi szinten következhet be. „Jövőre már visszaáramolhat pénz az aranypiacra, de azért azt látni kell, hogy a nemzetközi kötvénypiac méretben sokkal nagyobb, mint az aranypiac” – mondta az InfoRádióban Korányi G. Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×