eur:
389.23
usd:
363.74
bux:
68173.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Frankfurt, 2018. augusztus 2.Kiszáradt földön takarítanak be krumplit Frankfurt közelében 2018. augusztus 2-án. A Németország nagy részén uralkodó tartós hőség és aszály miatt a mezőgazdasági termelők országos szövetsége előrejelzésében katasztrofális következményekre figyelmeztet. (MTI/AP/Michael Probst)
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probs

Feldman Zsolt: rekordot döntött tavaly a mezőgazdasági modernizáció

Technológiai modernizáció zajlik a hazai mezőgazdaságban, illetve a precíziós gazdálkodás felé fordulnak a vállalkozások.

A tavalyi év a nehézségek ellenére is rekordot hozott a mezőgazdasági beruházásokban, összességében 686,2 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre a magyar gazdálkodók, ami az árhatás nélkül is 6,6 százalékkal több, mint a 2021-es adat. A vidékfejlesztési programban kiírt, több száz milliárd forint értékű beruházási pályázatokból 2022-ben az állattartók, a szántóföldi növénytermesztők, a kertészek és az élelmiszeripar szereplői is nagy arányban részesültek, valamennyi agrárágazatban jelentős beruházás történt – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az InfoRádióban.

Azzal, hogy 2021-ben a magyar kormány 80 százalékos társfinanszírozást rendelt a vidékfejlesztési program forrásaihoz, vagyis minden egyes euróhoz még négyet hozzátesz a nemzeti költségvetésből, több mint 1200 milliárd forintbos értékben ítélhettek oda beruházási támogatásokat agrár- és élelmiszeripari szereplőknek. Ez a magas kamat- és kedvezőtlen gazdasági környezet, valamint az aszály ellenére is jelentősen hajtotta a beruházásokat. A tárca reményei szerint ez a kihelyezett forrásmennyiség idén is érzékelteti fogja hatását.

A mezőgazdasággal összefüggésben is egyre többet emlegetik a precíziós gazdálkodást. Ennek eszközei – digitalizáció, dróntechnika – is terjednek a hazai agráriumban – erősítette meg Feldman Zsolt.

"2021-ben indult egy, a precíziós gazdálkodásra átállító támogatási konstrukció, a nagyságrendileg 200 milliárd forintos támogatással valóban olyan helyspecifikus, nagyon okos megoldásokkal dolgozó technológiák beszerzését tudtuk támogatni, ami közel 2700 agrárvállalkozás modernizációját tudja most megvalósítani" – mondta az államtitkár.

Szakértők szerint az Európa-szerte rekordot jelentő magyarországi élelmiszer-drágulás hátterében a külső hatások mellett igencsak meghatározó a hazai mezőgazdasági termelékenység alacsony szintje.

Ezzel kapcsolatban Feldman Zsolt rámutatott: a 2010-es évhez mérve 2022-ben az ötödik legnagyobb hatékonyságjavulást mutatta a magyar mezőgazdaság, vagyis nagyon komoly előrelépés történt az elmúlt egy évtizedben is. A mostani, több mint 1200 milliárdos ágazati beruházási csomag a tárca várakozásai szerint még ennél is jóval nagyobb előrelépést fog jelenteni.

Mindemellett a vidékfejlesztési államtitkár megjegyezte: egy olyan aszályos esztendő, mint amilyen a tavalyi volt, minden fejlesztés és minden előrehaladás mellett is óriási, nem kivédhető károkat okoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×