eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 26. vasárnap Evelin, Fülöp
A Mol Nyrt. fúrótornya Hosszúpályi határában 2015. március 19-én. A magyar olaj- és gázipari cég szénhidrogének után kutat Hajdú-Bihar megyében.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Különadó-módosítás - Átpántlikázza a kormány a Moltól beszedett pénzt

Az InfoRádió által megkérdezett elemző szerint a szerda esti különadó-módosítással a magyar olajtársaság bő 130 milliárd forintos ösztönzést kapott arra, hogy elég üzemanyag legyen - orosz forrásból -, cserébe ugyanekkora elvonásra számíthat a cég a keresletre kivetett 2,8 százalékos adóval.

A kormány egy szerda este kihirdetett rendeletével módosította az extraprofitadóról szóló tavaly nyári rendeletét, ezen belül is a Mol által fizetendő különadóra vonatkozó szabályokat.

A döntés szerint a Mol új, árbevétel-arányos különadót fog fizetni a 2022-es árbevétele után még idén, három egyenlő részletben - mondta az InfoRádióban Csiki Gergely, a Portfolio elemzője.

"A különadó a 2022-es nettó árbevétel után fizetendő adó, 2,8 százalékos mértékben. Ez egy kompenzáció részben, miközben a másik oldalon azt akarja a kormány, hogy a Mol gázolajat importáljon Oroszországból, és földgázkitermelésre is ösztönzi. Viszont az eddigi különadószabályok ezt pont nem tették lehetővé, úgymond demotiválták az olajcéget, hogy ezeket a tevékenységeket végezzék, növeljék."

Hogy milyen adókönnyítést jelent ez a Molnak, arról Csiki Gergely elmondta, az április 1-jén életbe lépő módosítás elsődleges célja az volt, hogy a Molnál adóátrendezés történjen úgy, hogy be is következzen a várt földgáz-felszínrehozatal, de

legyen is megfelelő mennyiségű üzemanyagimport, amiben korábban nem volt érdekelt adótúlterhelése mellett a Mol;

a nyersanyag adóalapja az elemző szerint immár 30 százalékkal alacsonyabb, "kevésbé lesz büntetve a Mol az orosz üzemanyagimportért".

"Számításaink szerint 130-150 milliárd forinttal könnyebb így a Molnak, nyilván ez függ attól, hogy milyenek az árfolyamok. A másik része viszont a 2,8 százalékos, árbevétel-arányos különadó, amely viszont 140-150 milliárd forintos adóelvonást jelenthet.

Nincs tehát adóemelés, de kiengedés sem,

adóátrendeződés van motivációs célból" - magyarázta Csiki Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×