eur:
367.91
usd:
342.39
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
A Mol Nyrt. fúrótornya Hosszúpályi határában 2015. március 19-én. A magyar olaj- és gázipari cég szénhidrogének után kutat Hajdú-Bihar megyében.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Különadó-módosítás - Átpántlikázza a kormány a Moltól beszedett pénzt

Az InfoRádió által megkérdezett elemző szerint a szerda esti különadó-módosítással a magyar olajtársaság bő 130 milliárd forintos ösztönzést kapott arra, hogy elég üzemanyag legyen - orosz forrásból -, cserébe ugyanekkora elvonásra számíthat a cég a keresletre kivetett 2,8 százalékos adóval.

A kormány egy szerda este kihirdetett rendeletével módosította az extraprofitadóról szóló tavaly nyári rendeletét, ezen belül is a Mol által fizetendő különadóra vonatkozó szabályokat.

A döntés szerint a Mol új, árbevétel-arányos különadót fog fizetni a 2022-es árbevétele után még idén, három egyenlő részletben - mondta az InfoRádióban Csiki Gergely, a Portfolio elemzője.

"A különadó a 2022-es nettó árbevétel után fizetendő adó, 2,8 százalékos mértékben. Ez egy kompenzáció részben, miközben a másik oldalon azt akarja a kormány, hogy a Mol gázolajat importáljon Oroszországból, és földgázkitermelésre is ösztönzi. Viszont az eddigi különadószabályok ezt pont nem tették lehetővé, úgymond demotiválták az olajcéget, hogy ezeket a tevékenységeket végezzék, növeljék."

Hogy milyen adókönnyítést jelent ez a Molnak, arról Csiki Gergely elmondta, az április 1-jén életbe lépő módosítás elsődleges célja az volt, hogy a Molnál adóátrendezés történjen úgy, hogy be is következzen a várt földgáz-felszínrehozatal, de

legyen is megfelelő mennyiségű üzemanyagimport, amiben korábban nem volt érdekelt adótúlterhelése mellett a Mol;

a nyersanyag adóalapja az elemző szerint immár 30 százalékkal alacsonyabb, "kevésbé lesz büntetve a Mol az orosz üzemanyagimportért".

"Számításaink szerint 130-150 milliárd forinttal könnyebb így a Molnak, nyilván ez függ attól, hogy milyenek az árfolyamok. A másik része viszont a 2,8 százalékos, árbevétel-arányos különadó, amely viszont 140-150 milliárd forintos adóelvonást jelenthet.

Nincs tehát adóemelés, de kiengedés sem,

adóátrendeződés van motivációs célból" - magyarázta Csiki Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

A késelés helyszínén a francia elnök

Emmanuel Macron francia államfő és felesége pénteken látogatást tett a kelet-franciaországi Grenoble kórházában, ahol az előző nap a közeli Annecyban elkövetett késes támadásban megsebesült kisgyerekeket ápolják.
VIDEÓ
Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Egyre több hír és felvétel érkezik arról, hogy az ukrán offenzívában aktív szerepet játszanak a nyugati tankok, köztük a Leopard 2-esek is. Moszkva napok óta igyekszik különböző módokon bizonyítani, hogy kilőtt már közülük legalább egyet. Úgy tűnik, hogy a napok óta kibontakozóban lévő ukrán támadások egyik fő csapása Zaporizzsja megyében van. Ugyanakkor az itt található atomerőmű számára komoly problémát jelent a felrobbant Nova Kahovka-i gát, mivel idővel nem juthat elég víz a hűtésére. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×