eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4) kormányülést tart a Karmelita kolostorban 2022. november 23-án. A kormányfő mellett Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Pintér Sándor belügyminiszer (b2), Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (3), Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (b5), Nagy István agrárminiszter (b7). Az energiaárakról, Magyarország energiabiztonságáról és az Energiaügyi Minisztérium felállításával kapcsolatos teendőkről tárgyalt a kormány.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Váratlanul módosított a különadó-szabályokon a kormány

A kormány a szerda este kihirdetett rendeletével átírta az extraprofitadóról szóló eredeti, nyári rendeletet, azon belül is a Molra vonatkozó szabályokat.

Rendkívül érdekes és minden előzmény nélküli rendeletmódosítás jelent meg a szerda esti közlönyben – írja a Portfolio. Az Orbán Viktor által aláírt és április elsején életbe lépő rendelet módosít a Molt érintő több extraprofitadó-szabályt.

Mint olvasható, az új rendelet első pontja, hogy a Mol (pontosabban az eredeti tavaly nyári rendelet értelmében a "kőolajtermék-előállító") a 2022-es nettó árbevétele után 2,8 százalékos különadót köteles megfizetni. Kiindulva abból, hogy az olajcég tavalyi nettó árbevétele 9868 milliárd forint volt, 276,3 milliárd forintos új különadó-fizetési kötelezettsége keletkezhet a cégnek – jegyzi meg a gazdasági portál, kiemelve azt is, hogy a Mol az éves beszámolóját hivatalosan még nem tette közzé, így a rendelet alapján meghatározott adóalap ettől a 9868 milliárd forinttól még akár el is térhet.

Fontos ugyanakkor, hogy a rendelet összességében ennél több ponton és ezáltal mélyebben nyúl bele a Mol által fizetendő meglévő „extraprofitadókba”, ami azt jelenti – első értelmezésre –, hogy

a végső mérleg nem több száz milliárd forintos többlet adóteher a Mol számára

– teszik hozzá.

A konkrét szabály az alábbiak szerint szól:

„2/A. § (1) A 2. § szerinti adóalany a 2023. adóévre vonatkozóan az e §-ban foglaltak szerinti különadó önadózás útján történő megállapítására, bevallására és megfizetésére kötelezett.

(2) Az e § szerinti adó alapja a 2022. adóévi éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel.

(3) Az e § szerinti adó mértéke 2,8 százalék.

(4) Ha a (2) bekezdés szerinti adóalapot 12 hónapnál rövidebb adóév alapján határozták meg, akkor adóalapként a 12 hónapra arányosított összeget kell figyelembe venni.

(5) Az adóalany az e § szerinti különadót a 2023. adóév ötödik hónapjának utolsó napjáig külön nyomtatványon megállapítja, bevallja, és a 2023. adóév hatodik, kilencedik és tizenkettedik hónapjának 20. napjáig három egyenlő részletben megfizeti.

A rendeletből az is kiderül, hogy az új módszertan szerint számolt Mol-különadó a Rezsivédelmi Alap bevételét képezi.

Mindemellett a friss rendelet több további paragrafust is tartalmaz, amelyek első értelmezésre adókiengedést/mérséklést is jelentenek a Mol számára, vagyis

egyfajta adóbeszedési-átrendeződést valósít meg a kormány, ösztönzési célból.

A közlönyben megjelentek alapján, az ide vonatkozó harmadik paragrafus szerint ugyanis a kormány nem bünteti a Molt amiatt, mert a 2021. évben kitermelt mennyiség feletti szénhidrogén mennyiséget termel ki, vagyis a 2021-es szint felett kitermelt mennyiség nem esik a megemelt bányajáradék-különadó hatálya alá. Ez ösztönzőleg hathat a kitermelt mennyiségre, egyfajta adóengedményt is jelent a cég által fizetendő bányajáradék tekintetében – magyarázza a Portfolio.

A negyedik paragrafus pedig gyakorlatilag egy különadó-csökkentést jelenthet az olajcég számára. Eddig a Brent–Ural spread volt az új extraprofitadó (finomított kapacitással felszorzott) alapja (a kormány ugyanis itt azzal érvelt, hogy a Mol olcsón jut nyersanyaghoz más piaci szereplőkhöz képest), mostantól viszont ezt a különbözetet mindig automatikusan csökkenteni kell 7,5 dollárral. Megjegyzendő, hogy márciusban jellemzően 25 dollár körül mozgott a Brent-Ural olajárak közötti különbözet, vagyis a kormány a mostani döntésével lényegében 30 százalékkal csökkentette ennek a különadónak az alapját. A lap számításai szerint a szerda esti kormányrendelet negyedik paragrafusa a Mol szempontjából

130-170 milliárd forintos adóelengedést jelent.

A fentiek alapján összességében azt mondható, hogy – bár a rendelet több részletét is nehéz egyelőre beárazni – csak adóátrendezést hajtott végre a kormány a Mol által fizetendő extraprofitadók összetételében a termelés és importfolyamatok befolyásolása/ösztönzése céljából, és most nem költségvetési bevételnövelés volt a fő szándék – olvasható.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×