eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 26. vasárnap Evelin, Fülöp
Electric car lithium battery pack and power connections
Nyitókép: kynny/Getty Images

Akkumulátor-jövőkép: Magyarország a negyedik lehet a világon

A világ akkumulátorgyártásában a negyedik lehet Magyarország 2027-re, ha megvalósul a kormány által kidolgozott Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégia. A járműipar jelentős részét adja a hazai ipari kibocsátásnak, foglalkoztatóként pedig 150-200 ezer dolgozónak ad munkát.

A jelenleg ismert tervek alapján kijelenthető, hogy a 2027-es ciklus végére Magyarország világviszonylatban a negyedik legnagyobb akkumulátor-gyártási kapacitással fog rendelkezni Kína, az Egyesült Államok és Németország után – közölte Hecker Flórián. A VG újságírója szerint az elemzők által 2027-re prognosztizált 194 gigawattórás teljesítménnyel Magyarország olyan gazdaságokat előzne meg, mint Svédország, ahol összesen 135, vagy Lengyelország, ahol pedig 112 gigawattórával terveznek.

Azzal kapcsolatban, hogy jó-e ez az országnak, a VG munkatársa fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a gazdasági és a környezetvédelmi kérdéseket érdemes különválasztani. Utóbbit illetően szerinte minimumelvárás kell legyen a lakosság transzparens tájékoztatása. Ugyanakkor azt is látni kell, tette hozzá Hecker Flórián, hogy egy nagyon masszív elektromos fordulat zajlik a járműiparban, amire ha nem tudunk felcsatlakozni,

igencsak kérdésessé válhat a magyar gazdaság túlélése

az előttünk álló évtizedekben. Kiemelte: elemzői várakozások szerint 2027-re megnyolcszorozódhat az akkumulátorkapacitás a világban, de ezzel még nincs vége a történetnek. A következő évtizedekben ugyanis olyan megoldások születhetnek, amelyek további extra erőforrásokat igényelhetnek.

Az újságíró emlékeztetett, Magyarországon 2010 óta a járműipar az egyik legmeghatározóbb ágazat: a termelés harmada ebből fakad, a foglalkoztatottsági aránya 150-200 ezer ember, így nagyjából 1,1 millió fő megélhetését biztosítja. "A fordulatból hazánk nem tud kimaradni, mert annak beláthatatlan következményei lesznek" – hangsúlyozta.

A hazai tervek kapcsán Nyugat-Európában úgy tekintenek Magyarországra, mint egy kivételes lehetőségre. Egészen „brutális” együttállás ugyanis, hogy a nagy német autógyártók és a nagy kínai akkumulátorbeszállítók itt találkoznak, ami páratlan helyzetet teremt – fogalmazott Hecker Flórián. Ezért Magyarország lehet az egyik legnagyobb akkuklaszter Európában, de világviszonylatban is olyan hely lehet, ahol előszeretettel fognak a következő évtizedekben megjelenni mind a járműgyártók, mind pedig az akkumulátorgyártó kapacitások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×