eur:
393.47
usd:
368.12
bux:
65986.87
2024. április 24. szerda György
A Doeli Atomerőmű Belgiumban 2022. szeptember 19-én. A doeli négy, a másik belga nukleáris erőmű, a Tihangei Atomerőmű három reaktorral működik, mindkettő tulajdonosa a francia Engie energetikai csoport.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az atomenergiában bízik Bill Gates

A Microsoft-alapító milliárdos szerint kizárt, hogy alatta maradjunk a másfél fokos felmelegedésnek.

Bill Gates Sydney-ban beszélt arról, ha szerencsénk van, a 2,5 fokos felmelegedést elkerülhetjük. Véleménye szerint a klímaváltozás ügye van olyan horderejű, hogy igen jelentős összegeket fektessenek be annak megelőzésébe.

A filantróp üzletember szerint teljesen kizárt, hogy másfél fok alatt maradjon a Föld felmelegedése az iparosodás előtti adatokkal való összehasonlításban, és az sem esélyes, hogy két fok alatt áll majd meg a mutató – írja a The Guardian.

"Minimalizálnunk kell a felmelegedést, amennyire csak lehetséges. Jelen pillanatban az is fantasztikus lehetőségnek tűnik, ha 2,5 fok alatt marad, és azt hiszem, ez a cél elérhető" – fogalmazott.

Bill Gates, aki továbbra is a világ egyik leggazdagabb embere, alapítványán, a volt feleségével közösen működtetett Bill&Melinda Gates Alapítványon keresztül tesz a klímaváltozás ügyéért. A tavalyi év közepéig 35 milliárd dollárt fektettek az alapítvány működésébe és további 20 milliárdot ígértek az alapítványnak, melybe Warren Buffett is beszállt vagyona jelentős részének adományozásával.

Az alternatív energiaforrások kapcsán Gates elmondta:

az atommaghasadás és a -fúzió egyaránt "nagyon ígéretes" energiaforrások, amelyek előállítása nem függ az időjárástól.

Helyesnek tartja ugyanakkor az ausztrál kormány hozzáállását, mely 15 évet vár annak bizonyítására, kis moduláris reaktorok technológiája biztonságos és olcsó, a hulladék pedig kezelhető.

"Nem tudom, hogy ez így lesz-e. Dollármilliárdokat fektettem a nukleáris technológiába, ezért azt kell hinnem, hogy van rá némi esély" – árulta el.

Ezzel álláspontja hasonló az Európai Unióéhoz, amely az atomenergiát a zöld átmenet részének tekinti – valamint szükség van ezekre az erőforrásokra annak érdekében is, hogy az orosz fosszilis energiahordozóktól való függéstől megszabadulhassunk. Magyarország is határozottan kifejtette már abbéli álláspontját, hogy a jelenlegi energiahelyzetben

nagyon nagy szükség van az atomenergiára,

de még Japán is úgy tűnik, hogy hátraarcot fújva korábbi álláspontjához képest, ismét létesíthet atomerőműveket.

Hozzátette ugyanakkor, hogy még ha a nukleáris energia siker, akkor is 60-70 százalékos arányt kell a megújuló energiaforrásoknak elfoglalnia a mixben – ezekbe jelenleg nem fektetnek be kellő mértékben világszerte véleménye szerint.

Bill Gates beszélt arról is, hogy globális piacokat kell kialakítani a réz, a lítium és a kobalt határokon átnyúló szükséglete miatt, "a zöld energia forradalmának részeként" még akkor is, ha a nagyvilág tart attól, hogy Kínától függjön egy ilyen ügyben. Mindezzel együtt optimistán tekint a jövőbe.

"Meg fogjuk gyógyítani az elhízást, meg fogjuk gyógyítani a rákot, ki fogjuk irtani a gyermekbénulást. Még mindig nagyon optimista vagyok azzal kapcsolatosan, hogy 20, 40, 60 év múlva sokkal jobb lesz megszületni, mint bármikor a múltban" – fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
×
×
×
×