eur:
394.3
usd:
370.37
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Micha Pawlitzki / Getty

EU-s megerősítés: az atomenergia a zöld átmenet része

"Biztosítani kell, hogy a gáz, illetve az atomenergiai infrastruktúrák átalakulhassanak alacsony vagy nulla károsanyag-kibocsátású erőművekké."

Bár fel szeretnénk hagyni a fosszilis energiahordozók használatával, a földgáz mégis része lehet az energiamixnek, miként az atomenergia is mint átmeneti energiahordozó, melyek egyaránt elengedhetetlenek a zöld átmenethez és a klímacélok megvalósításához - jelentette ki Mairead McGuinness, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős biztosa Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén kedden.

Mairead McGuinness a taxonómiarendelet módosítását célzó EP-javaslatról - mely a földgázt és az atomenergiát kivenné a fenntartható energiaforrások közül - tartott vitán kiemelte: a taxonómia önkéntes eszköz, ami magánberuházásokat igyekszik ösztönözni arra, hogy olyan területekre fektessenek be, amelyek segítik a klímacélok elérését. Az orosz fosszilis energiahordozóktól való függetlenedéshez szintén ilyen beruházásokra van szükség - mondta.

Emlékeztetett: a tagállamok teljes mértékben önmaguk határozhatják meg saját energiamixüket. Az Európai Bizottság egyetlen tagállamot vagy magánberuházót sem kötelez arra, hogy atomenergiába vagy gázberuházásokba fektessen, ugyanakkor kritériumokat határoz meg arra, hogy a gázba vagy az atomenergiába való befektetés megfeleljen és segítse a kitűzött célokat - mondta.

Biztosítani kell, hogy a gáz, illetve az atomenergiai infrastruktúrák átalakulhassanak alacsony vagy nulla károsanyag-kibocsátású erőművekké - mondta. A gáz vagy az atomenergia használata nem történhet a megújuló energiaforrások rovására, ahogy szükséges az is, hogy a magánberuházások hozzájáruljanak a hosszútávú klímacélok megvalósításához, a klímasemlegesség eléréséhez - szögezte le az uniós biztos.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során kiemelte: Európa energiaválságban van, emelkednek az árak, bizonytalan az ellátás, a taxonómia-rendeletre vonatkozó módosító javaslat pedig csak tovább súlyosbítaná a helyzetet.

Hangsúlyozta: nemet kell mondani a javaslatra, ugyanis az atomenergia és a földgáz fenntartható energiahordozók, nélkülözhetetlenek a klímavédelemhez. A javaslat elfogadása ellehetetlenítené a klímacélok teljesítését - mondta.

Európának az energia-függetlenségre kell törekednie, ami új atomerőművek és a cseppfolyósított földgázterminálok létesítése nélkül megvalósíthatatlan. A javaslat fokozná az európai energiaellátás kiszolgáltatottságát - figyelmeztetett.

"Csak az atomenergia használatával lehetséges a megfizethető rezsiárak fenntartása" - fogalmazott Gyürk András, majd hozzátette: meg kell védeni az európaiakat az energiaválságtól, ezért kell nemet mondani a javaslatra.

Tóth Edina, a Fidesz EP-képivelője a vita során úgy fogalmazott: "a tét nem kevés: megfizethető és fenntartható energiaárakat biztosítunk-e polgáraink számára, vagy veszélybe sodorjuk az eddigi eredményeket, s ez által elszálló rezsiárakat és kiszámíthatatlan energiaárakat szabadítunk-e a lakosságra".

Kijelentette: a klímasemlegesség eléréséhez és a rezsiköltségek alacsonyan tartásához szükség van a nukleáris és földgáz alapú beruházásokra. Ezek környezetbarát technológiák, melyek felhasználásával nagy mennyiségű, olcsó, károsanyagkibocsátás-mentes villamosenergiát lehet termelni, biztosítva a tagállamok rezsicsökkentő intézkedéseinek fenntarthatóságát - mondta.

"A jelenlegi helyzetben az a legfontosabb, hogy hosszútávon és fenntartható módon megőrizzük az energiaellátás biztonságát és megfizethetőségét" - tette hozzá Tóth Edina.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×