eur:
390.46
usd:
358.77
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
Nyitókép: Mol

Szakértő: akár egy évtizeden át onthatja a kőolajat a Mol új lelőhelye

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint a Vecsésen talált nyersanyag összetétele leginkább a Brent típusú könnyű olajhoz hasonlít.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a Mol hétfőn jelentette be, hogy jelentős mennyiségű kőolajra bukkant Vecsés határában, 2100 méter mélyen. A Mol-csoport elnök-vezérigazgatójának, Hernádi Zsoltnak a tájékoztatása szerint a cég az elmúlt 5 évben 133 milliárd forintot költött erre, ha ezt nem tennék, évente 15-20 százalékkal csökkenne a termelésük.

Miután Magyarországon nagyon átfogó és extenzív kutatások voltak szénhidrogének után, minden ilyen és hasonló új felfedezés meglepetésnek számít – kezdte Pletser Tamás a hír kapcsán.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az országban bárhol kőolajat, földgázt találnak, azt nagyon nagy nyereséggel lehet felszínre hozni, miután relatíve alacsony a beruházási igény. Mindez abból adódik, hogy nagyon szerteágazó az infrastruktúra, és kis befektetéssel betáplálhatók a hazai rendszerbe kvázi mindenhonnan. Ilyen értelemben, ha a Mol – vagy bármely más cég – olajat vagy földgázt talál bárhol az országban,

nagyon nagy nyereséggel hozhatja felszínre, még azzal együtt is, hogy idén a bányajáradékot jelentősen megemelte a magyar állam

– ismételte meg az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. (Korábban ennek mértéke 18-20 százalék volt, jelenleg 40-50 százalék.)

Az új kút napi 600-700 hordó termeléssel indul, későbbi tervezett 800-1000 hordós termelése

  • mintegy 10 százalékkal növeli a Mol és
  • 5 százalékkal a teljes magyarországi

kőolajkitermelését.

Pletser Tamás szerint ez mindenképp egy kedvező hír, hiszen ennyivel csökkenhet Magyarország importja mindamellett, hogy valószínűleg az olajcég nyereségét is növelni fogja közép távon. Pletser Tamás összehasonlításképpen elmondta: a hazai fogyasztás körülbelül 160 ezer hordó per nap, amihez képest az vecsési kitermelés nyilván nem nagy mennyiség, mégsem elhanyagolható, különösen a jelenlegi piaci viszonyok között.

Bár arról nem szóltak a hírek, mennyi kőolajat rejthet Vecsés alatt a föld, az Erste elemzője azt saccolja,

maximum 1-2 millió hordós találatról lehet szó.

Ez azt jelenti, hogy olyan 5-10, legjobb esetben 15 évig lehet ezt a mennyiséget kitermelni – mondta.

Ami a minőséget illeti, Pletser Tamás szerint erről sem igazán lehetett hallani, de elmondása szerint az Alföldre inkább a könnyű kőolajok a jellemzőek, amik a Brent típushoz állnak közelebb. Valószínűleg a vecsési is könnyebb lehet, de erről a Molt kellene kérdezni – jegyezte meg.

Az Erste elemzője végül megismételte, miután Magyarországon száz éve folyamatosan nagyon intenzitással kutatják a kőolaj és földgáz forrásokat, szeizmológiailag pedig a lelőhelyek ismertek, legfeljebb a vecsésihez hasonló közepes vagy kis találatokra lehet számítani. A piaci szereplők – a Mol mellett az amerikai Horizon – az alföldi régióban bizakodók ilyen szempontból.

A teljes beszélgetést meghallgathatják az InfoRádió EnergiaVilág című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×