eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Fotó: Mol
Nyitókép: Fotó: Mol

Jelentős mennyiségű olajat talált a Mol Vecsésnél

Eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni - jelentette be a Mol.

Vecsés határában, 2100 méter mélyen bukkantak rá. A magyar olajcég júliusban kezdett kutatófúrásba a területen. Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, későbbi tervezett 700-1000 hordós termelése mintegy 10%-kal növeli a Mol Magyarország és 5%-kal Magyarország kőolajkitermelését.

A Vecsés-2 nevű olajkút a Mol harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését.

A kúttesztelések során bebizonyosodott, hogy gazdasági hasznosításra alkalmas a talált kőolaj, ezért a kutat november 11-én termelésbe állították. Az olajat közvetlenül a százhalombattai Dunai Finomítóba szállítják.

Fotó: Mol
Fotó: Mol

„Minden csepp Magyarországon kitermelt kőolaj hozzájárul ahhoz, hogy csökkentsük az ország energiafüggőségét, ezért is nagy öröm számunkra ez a kutatási siker - mondta Hernádi Zsolt. A Mol-csoport elnök-vezérigazgatójának tájékoztatása szerint

a cég az elmúlt 5 évben 133 milliárd forintot költött erre,

ha ezt nem tennék, évente 15-20 százalékkal csökkenne a termelésük.

Termelési adatok

A Mol a legnagyobb szénhidrogén-termelő Magyarországon. 2021-ben a hazai termelésből a kőolaj mintegy felét (3,5 millió hordó) és a földgáz körülbelül 90 százalékát (1,4 millirád m3) a Mol biztosította. A Mol-csoport kőolaj-és földgázkitermelési portfóliójában szintén Magyarország a legnagyobb, jelenleg a teljes termelés harmadát adja.

Befektetés

A Mol a következő 5 évben csaknem 200 milliárd forintot tervez befektetni a magyarországi kőolaj-és földgázkitermelés fejlesztésébe, ennek közel 60-65 százaléka földgáz, 20-25 százaléka kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×