eur:
389.53
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels.com

Magasabb adót szeretne a magyarok 71 százaléka

A zöld átalakulás érdekében drasztikus lépésektől sem riadnának vissza a magyarok. Jelentős többségük újabb adókkal sújtaná a légiközlekedést és a városi terepjárókat. Közben az emberek egyharmada most is fázik saját lakásában.

A magyarországi emberek szerint a kormány túl lassan cselekszik az éghajlatváltozás terén - legalábbis ez áll az Európai Beruházási Bank éves éghajlati felmérésében.

A dokumentumot a Portfolio ismerteti. A kutatásból kiderült, hogy a magyarok 91 százaléka szerint az éghajlatváltozás hatásai már érezhetők. Tízből kilencen mondták, hogy a kormány túl lassan cselekszik, és csupán 35 százalék gondolja azt, hogy 2030-ig jelentősen csökkenthető az ország szén-dioxid-kibocsátása.

A megkérdezettek 86 százaléka szerint globális katasztrófához vezet, ha nem csökkentjük drasztikusan az energia- és árufogyasztásunkat.

71 százalék megadóztatná a légi közlekedést és a városi terepjárók használatát. Viszont csak 11 százalék volna hajlandó a lakását csak 19 fokra fűteni.

Viszonylag kevesen - 32 százalék - hajlanak az energiát terhelő adók csökkentésére, nem bíznak (23 százalék) a felvilágosító kampányokban sem, de az energiautalványok bevezetését is csak 13 százalék támogatná.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×