eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Concept of Eurozone, European economy, stock market in EU
Nyitókép: Oleg Elkov/Getty Images

Kiszámolták, menyit költhet év végéig devizára a jegybank

Az MNB célzott intervenció hatására az év végégig durván 2,5 milliárd euróval csökkenhet a devizatartalék, de a biztonságos tartalékmegfelelés még ezután is fennmarad.

Az MNB devizatartaléka szeptemberben megközelítőleg 37 milliárd euró körül mozgott. A tartalék 4 milliárd euróval meghaladta Magyarország rövid lejáratú külső adósságának szintjét, amely biztonságos tartalékmegfelelést jelent – írja a novekedes.hu.

A Magyar Nemzeti Bank tehát jelenleg legfeljebb négymilliárd eurót költhet el biztonsággal az energiaimport devizaigényének fedezésére. A devizatartalék ennél jelentősebb csökkentése aggodalomra adhat okot a befektetők körében, amelynek eredményeként felerősödhetne az eladói nyomás a pénz- és devizapiacokon.

A folyó fizetési mérleg tételei az energiaegyenleg kivételével többletesek – erre mutatott rá a napokban Virág Barnabás, az MNB alelnöke. Az energiaimporton keresztül azonban jelentős hiány keletkezik a brutálisan elszálló energiaárak következtében, augusztusban hazánk energiaegyenlegének a hiánya megközelítette az 1,5 milliárd eurót. Azóta jelentősen csökkentek a tőzsdei energiaárak, ennek megfelelően az energiaegyenlegen keletkező havi hiány is visszacsökkenhet egymilliárd euró alá.

Az energiaárak gyors változása ugyanakkor jelentős bizonytalansági tényező.

Ha az év végéig fennmaradnának a jelenlegi energiaárak, akkor havi szűk egymilliárd euróval számolva 2,5 milliárd eurónyi devizatartalékot kellene feláldoznia a jegybanknak ahhoz, hogy fedezze Magyarország energiaimportjának devizaszükségletét. Ezáltal a devizatartalék szintje még 2022 végén is meghaladhatná a rövid lejáratú külső adósság szintjét. Az év végétől azonban gyorsan elfogyhat az MNB biztonságos mozgástere. Ezen az uniós források beérkezése vagy újabb devizakötvény kibocsátások változtathatnának.

A jegybanki devizatartalék magas szinten történő tartása alapvetően megnyugtatja a piacokat, az energiaimport devizaigényének fedezése ugyanakkor jelentős eladói nyomás alól mentesíti a forintot. Ez végeredményben alacsonyabb euró/forint árfolyamhoz vezet. Az MNB beavatkozásának hiányában ugyanis az államnak a piacon kellene forintból devizát vennie az energiaszámla kifizetéséhez.

Van elég devizatartaléka Magyarországnak ahhoz, hogy a jegybank bejelentésének megfelelően az MNB év végéig közvetlenül biztosítsa az energiaszámla kiegyenlítéséhez szükséges deviza nagy részét – így értékelt korábban érdeklődésünkre Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×