eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az S&P rontotta a Nemzetközi Beruházási Bank minősítését

Az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet "BBB plusz/A-2"-ről a befektetési szint legalsó kategóriájába, "BBB mínusz/A-3"-ra rontotta a budapesti székhelyű Nemzetközi Befektetési Bank (NBB) hosszú és rövid távú minősítését.

A "BBB mínuszra", azaz a hosszú távú minősítésre vonatkozó kilátás (további rontás lehetőségére utaló) negatív - áll az ügynökség közleményében.

A NBB pénzügyi kockázati profilja nyomás alá kerülhet, ha a banknak a következő két évben nem sikerül visszaszereznie a finanszírozási piacokat, vagy ha jelentősen romlik a tőkehelyzete" - vélik az S&P elemzői. Gondnak tartják továbbá azt is, hogy ha a banknak nem sikerül átalakítania szerepét és jogkörét a részvényesek változó szerkezete mellett.

Az 1970-ben alapított NBB részvényesei Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam, de az ukrajnai háború miatt Románia, Csehország, Bulgária és Szlovákia jelezte, hogy kilép a bankból.

A bank 2021-ben az utóbbi évek rekordjának számító, 7,9 millió eurós (2,78 milliárd forint) nettó nyereséget ért el, ami 8 százalékkal haladja meg az előző évit. Az év végén a bank eszközállományának összértéke 1,8 milliárd euró volt, ez több mint 10 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A nagy nemzetközi hitelminősítők közül a Moody's Investors Service még március végén döntött a NBB hosszú távú kibocsátói és kiemelt fedezetlen kötelezettségekre vonatkozó minősítésének visszavonásáról.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×