INFORÁDIÓ
2022. október 3. hétfő
Helga

nyugdíj

nyugdíjkiegészítés

infláció

farkas andrás

A szakértő által vártnál kisebb kiegészítés jár a nyugdíjasoknak

A szakértő által vártnál kisebb kiegészítés jár a nyugdíjasoknak

Infostart

Az augusztusi infléció alapján még 1,8 százalékos korrekció jár a jogosultak, de mivel tovább emelkedik a pénzromlás üteme, a kormány akár magasabb emelésről is dönthet.

Megjelent csütörtök reggel az augusztusi inflációs adat, ehhez kötik az őszi kiegészítő nyugdíjemelés mértékét, ha az eddigi emelések elmaradnak az aktuális infláció mértékétől. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról is beszélt, hogy a kormány szeptemberben dönt a nyugdíjasoknak járó pótlólagos nyugdíjemelésről. A mértékről azonban még nem beszélt – írja a Portfolio.

A portál idézi Farkas András nyugdíjszakértőt, aki szerint idén novemberben a nyugdíjemelési korrekció mértéke a szeptember 8-án közzétett KSH-gyorstájékoztató alapján mindössze 1,8 százalék lesz, miután a 2022. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 10,6 százalékkal emelkedtek.

A nyugdíjtörvény szerint az eddigi 5 + 3,9 százalékos nyugdíjemelést a fenti adatok közül a magasabb, 10,7 százalékos mértékre kell kiegészíteni, így a korrekció mértéke 1,8 százalék.

A visszamenőleges nyugdíjemelési korrekció a 2022. februárban kifizetett 13. havi nyugdíjra is jár, ennek megfelelően a novemberi – 1,8 százalékkal emelt összegű – nyugdíj mellé 11 havi korrekció érkezik egy összegben.

Július óta az átlagnyugdíj 167 ezer forint, az 1,8 százalékos pótlólagos emeléssel az emelt nyugdíj valahol 171 ezer forint felett lenne. Ezenkívül szintén novemberben érkezne az egyszeri visszamenőleges kompenzáció 11 hónapra kiszámolva. Így egy összegben még 44 ezer forintnyi plusz összegben részesülne egy átlagnyugdíjas.

A nyugdíjasok így összesen 2022-ben 10,7 százalékos összesített nyugdíjemelésben részesülnek, ám a szakértő értékelése szerint édeskevés a nyugdíjasok számára, az éves infláció mértéke ugyanis a szakértői konszenzus szerint meg fogja haladni a 20 százalékot. Azt is előrevetíti, hogy a kormány eltérhet az 1,8 százalékos kiegészítő nyugdíjemeléstől, felülbírálhatja azt akár kedvezőbb mértékűre.

Nyitókép: Peter Dazeley/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018