eur:
393.53
usd:
368.08
bux:
66455.06
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Peter Dazeley/Getty Images

A szakértő által vártnál kisebb kiegészítés jár a nyugdíjasoknak

Az augusztusi infléció alapján még 1,8 százalékos korrekció jár a jogosultak, de mivel tovább emelkedik a pénzromlás üteme, a kormány akár magasabb emelésről is dönthet.

Megjelent csütörtök reggel az augusztusi inflációs adat, ehhez kötik az őszi kiegészítő nyugdíjemelés mértékét, ha az eddigi emelések elmaradnak az aktuális infláció mértékétől. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról is beszélt, hogy a kormány szeptemberben dönt a nyugdíjasoknak járó pótlólagos nyugdíjemelésről. A mértékről azonban még nem beszélt – írja a Portfolio.

A portál idézi Farkas András nyugdíjszakértőt, aki szerint idén novemberben a nyugdíjemelési korrekció mértéke a szeptember 8-án közzétett KSH-gyorstájékoztató alapján mindössze 1,8 százalék lesz, miután a 2022. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 10,6 százalékkal emelkedtek.

A nyugdíjtörvény szerint az eddigi 5 + 3,9 százalékos nyugdíjemelést a fenti adatok közül a magasabb, 10,7 százalékos mértékre kell kiegészíteni, így a korrekció mértéke 1,8 százalék.

A visszamenőleges nyugdíjemelési korrekció a 2022. februárban kifizetett 13. havi nyugdíjra is jár, ennek megfelelően a novemberi – 1,8 százalékkal emelt összegű – nyugdíj mellé 11 havi korrekció érkezik egy összegben.

Július óta az átlagnyugdíj 167 ezer forint, az 1,8 százalékos pótlólagos emeléssel az emelt nyugdíj valahol 171 ezer forint felett lenne. Ezenkívül szintén novemberben érkezne az egyszeri visszamenőleges kompenzáció 11 hónapra kiszámolva. Így egy összegben még 44 ezer forintnyi plusz összegben részesülne egy átlagnyugdíjas.

A nyugdíjasok így összesen 2022-ben 10,7 százalékos összesített nyugdíjemelésben részesülnek, ám a szakértő értékelése szerint édeskevés a nyugdíjasok számára, az éves infláció mértéke ugyanis a szakértői konszenzus szerint meg fogja haladni a 20 százalékot. Azt is előrevetíti, hogy a kormány eltérhet az 1,8 százalékos kiegészítő nyugdíjemeléstől, felülbírálhatja azt akár kedvezőbb mértékűre.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×