eur:
389.8
usd:
363.73
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Lufthansa német légitársaság koronavírus-járvány miatt munka nélkül maradt gépei vesztegelnek a frankfurti repülőtéren 2020. április 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Már szerdán újra sztrájk jöhet a Lufthansánál

A pilóták fenyegetőznek munkabeszüntetéssel, a tét fizetésük emelése.

Ezzel egy héten belül három napon is munkabeszüntetés mellett döntenének: múlt pénteken sem vették fel a munkát, ami járatok százainak törléséhez vezetett.

A Euronews azt írja, a pilótákat tömörítő szakszervezet úgy fogalmazott: a sztrájk be fog következni, hacsak a légitársaság nem tesz jelentőségteljes ajánlatot fizetésemelés terén. A munkabeszüntetés a személy- és a teherforgalmat is érinteni fogja.

A Vereinigung Cockpit szakszervezet követelése 5,5 százalékos béremelés az idei évre, valamint 8,3 százalékos béremelés 2023-ra az infláció követésével.

A pilóták emellett új fizetési és szabadságrendszert is követelnek.

A légitársaság szerint a követelések teljesítése bér jellegű kiadásaik 40 százalékos emelkedésével járna, ez két év alatt nagyságrendileg 900 millió eurót takar. Ehelyett egyszeri 900 eurós fizetésemelést ajánlottak, ami a régóta velük repülő pilóták bérében 5 százalékos emelésként jelentkezne, míg a fiatalokéban 18 százalékosként. A német szakszervezetek érdekérvényesítő képessége azonban legendásan jó: gyakorta tudnak kicsikarni megállapodásokat sztrájkfenyegetéssel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×