eur:
393.78
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Blue double exposure of money coins stacking with bar graph for financial and investment business concept.
Nyitókép: Getty Images

Az MNB szerint az állam most visszavett a költekezésből

A hiány összege 2020 első negyedéve óta a legalacsonyabb.

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye 333 milliárd forintot, a negyedéves GDP 2,1 százalékát tette ki a második negyedévben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján csütörtökön megjelent legfrissebb adatokból. A hiány összege 2020 első negyedéve óta a legalacsonyabb, 244 milliárd forinttal kevesebb az első negyedévinél és 302 milliárd forinttal az egy évvel korábbinál.

A központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 343 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapoké, 9 milliárd forint volt az idei második negyedévben, míg a helyi önkormányzatok 19 milliárd forint többlettel zártak, az MNB előzetes adatai szerint.

A június végén zárult egy évben az államháztartás nettó finanszírozási igénye 3216 milliárd forintot, a GDP 5,4 százalékát tette ki, ami 2020 harmadik negyedéve óta a legalacsonyabb arány.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága 44 949 milliárd forintot, a GDP 75,3 százalékát tette ki június végén, az Eximbank adósságát is figyelembe véve az adósság 46 264 milliárd forint, a GDP 77,5 százaléka volt, alig változott a március végi 77,4 százalékhoz képest, 1,2 százalékponttal nőtt az egy évvel korábbihoz és 0,8 százalékponttal a december végihez képest.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×