eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Wikipédia

Gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.

A növénytermesztési és kertészeti termékek ára 52,3 százalékkal volt magasabb a tavaly júniusinál, ami 4,5 százalékponttal gyorsabb éves növekedés a májusinál. Az élő állatok felvásárlási árának 43,1 százalékos emelkedése is 4,0 százalékponttal nagyobb, míg az állati termékek drágulása 8,7 százalékponttal 31,7 százalékra fékeződött le, ám ez a nem részletezett "egyéb állati termékek" áremelkedésének lefékeződéséből ered, mert a tojás és a tej ára a májusinál 4,6, illetve 8,1 százalékponttal gyorsabban 31,4, illetve 43,6 százalékkal emelkedett.

A növényi termékek áremelkedésének gyorsulását a zöldségek és a gyümölcsök váltották ki, a zöldségfélék éves drágulása május óta 14,5 százalékponttal 27,7 százalékosra ugrott, a gyümölcsöké 21,3 százalékponttal szökött fel 1,8 százalékra, míg májusban átlagosan 19,5 százalékkal olcsóbbak voltak az egy évvel korábbinál.

A KSH adatai alapján legjobban a fejeskáposzta drágulása gyorsult fel 13,8 százalékponttal 17,8 százalékosra, 12,5 százalékponttal 24,1 százalékosra emelkedett a fejes saláta árának emelkedése, az uborka árának 21,3 százalékos emelkedése 7,1 százalékponttal magasabb a májusinál. Május után lelassult a paradicsom, a vöröshagyma és a zöldbab drágulása. A karfiol ára 1,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg májusban 2,2 százalékkal még olcsóbb volt. A paradicsom 27,6 százalékos éves áremelkedése 4,2 százalékponttal szerényebb az előzőhavinál, a vöröshagyma a májusi 27,7 százalék helyett júniusban 13,0 százalékkal került többe, mint egy éve, a zöldbab pedig a májusi 36,3 százalék helyett 6,2 százalékkal volt drágább, mint egy éve. A gyümölcsök között az alma ára 3,6 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly júniusinál, míg májusban még 14,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a körte árának emelkedése 6,5 százalékponttal 25,4 százalékra ment fel.

A gabonafélék felvásárlási ára átlagosan 71,1 százalékkal magasabb a tavaly júniusinál, ami 2,3 százalékponttal mérsékeltebb éves növekedést jelent a májusinál, a lassulást a kukorica hozta, a májusinál 14,5 százalékponttal mérsékeltebb, 59,9 százalékos éves emelkedést mutatott. A búza áremelkedése 13,2 százalékponttal 83,0 százalékra gyorsult, valamint a rozs és a zab drágulása is tovább erősödött a májusi ütemhez képest.

A burgonya árának 5,7 százalékos emelkedése 6,0 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál.

A vágósertések felvásárlási ára a májusihoz hasonlóan 38,6 százalékkal emelkedett, ám a vágómarhák ára 9,7 százalékponttal szökött fel, így 45,9 százalékkal lett magasabb a tavaly júniusinál. A vágóbaromfi ára átlagosan 50,0 százalékkal lett magasabb a tavaly júniusinál, ami 7,1 százalékponttal élénkebb emelkedés a májusinál. A tyúkfélék ára az átlaghoz hasonlóan 50,7 százalékkal emelkedett egy év alatt és 6,4 százalékponttal gyorsult, a liba felvásárlási ára 26,7 százalékpontot ugrott 57,8 százalékra, a pulyka ára 37,5 százalékkal lett magasabb, ami 4,6 százalékponttal gyorsabb a májusi emelkedésnél, míg az élő kacsák felvásárlási ára 2,1 százalékponttal 61,1 százalékra emelkedett.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×