eur:
393.93
usd:
369.23
bux:
65900.96
2024. április 23. kedd Béla
At the Supermarket: Handsome Man Pushes Shopping Card and Browses for Products in the Frozen Goods Section. Man Looks into Glass Door Fridge, Looking for Dairy Products. Other Customer Shopping in the Background.
Nyitókép: gorodenkoff,/Getty Images

Többet vásároltunk júniusban, mint tavaly ilyenkor

A kiskereskedelmi forgalom júniusban 4,5 százalékkal volt nagyobb, mint tavaly ilyenkor. Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most közzétett adatai szerint az év első hat hónapjában pedig több, mint 10 százalékkal vásároltunk többet, mint az előző év első felében.

A KSH jelentése szerint az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1429 milliárd forintot ért el júniusban, ennek 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 19 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az értékesítés az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,3 százalékkal, ezen belül a 75 százalékot kitevő élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,1 százalékkal csökkent.

Az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek forgalma ugyanakkor 2,5 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,5 százalékos volt az emelkedés. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 13,2 százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászati-, illatszerüzletekben 8,6 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 4,3 százalékkal, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 4,0 százalékkal nőtt. Az iparcikk jellegű vegyes üzletekben ugyanakkor 3,1 százalékkal, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 4,3 százalékkal csökkent. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,3 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 5,9 százalékkal bővült.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben 23,6 százalékkal nőtt az értékesítés

naptárhatástól megtisztított volumene. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,4 százalékkal növekedtek.

2022 első fél évében naptárhatástól megtisztítva az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,2 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 12,5 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 30,0 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×