eur:
393.02
usd:
366.21
bux:
66883.41
2024. április 26. péntek Ervin
Analog electricity meter for households.
Nyitókép: Torsten Asmus/Getty Images

Életbe léptek az új rezsiszabályok – íme a legfontosabbak

Augusztus 1-jétől lép életbe a rezsicsökkentés újraszabályozásáról szóló rendelet, amit várhatóan a kormány negyedévente felülvizsgál.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, augusztustól energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány, illetve egy hétpontos akciótervet fogadott el – augusztus 1-jei hatálybalépéssel –, amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vehető miniszter jelentett be a július 13-i Kormányinfón. A fentiek indoka, emlékeztetett a tárcavezető, hogy Európa jelentős részén energiaválság van, és valószínűleg nem lesz elég gáz őszre-télre a kontinensen. Gulyás Gergely egyebek mellett jelezte, az áram világpiaci ára egy év alatt több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára növekedett, és nem látni, hol van ennek a vége.

„A csökkentett ár az átlagfogyasztás mértékéig marad fenn, azt meghaladó részre már piaci ár vonatkozik. A háztartások háromnegyedét nem érinti a változás, a többieknek az átlag feletti fogyasztás után piaci árat kell fizetni.” – ismertette akkor Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos.

A fogyasztási határok augusztus 1-jétől:

  • 210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh energiafogyasztásig
  • 144 köbméter/hó, éves szinten 1529 köbméter gázfogyasztásig

Németh Szilárd később újabb részleteket közölt az intézkedésről: megmarad a gázfogyasztásnál a nagycsaládos kedvezmény – minden gyermek után plusz 300 köbméter gázfogyasztásra jogosultak évente –, és egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára – emlékeztet a Hirado.hu. A fideszes politikus azt is jelezte, hogy a háztartásoknak az átlagfogyasztáson felül – a rezsicsökkentés újraszabályozásával – sem kell piaci árat fizetniük, ugyanis a kormány bevezette az úgynevezett lakossági piaci árat, amik jóval alatta marad a versenypiaci árnak:

  • A villamosenergia tekintetében 2523 kilowattóra/év fogyasztásig 36 forint/kWh, a limit átlépése után pedig 70,1 forint/kilowattóra. Az éjszakai áram tekintetében a kedvezményes ár 23 forint, a fölött pedig 62,9 forint, míg a versenypiaci ár 268,9 forint.
  • A földgáz esetében a kedvezményes tarifa 1729 köbméterig áll, itt a köbméterenkénti ár 102 forint, a limiten túli fogyasztás esetében 747 forint/köbméter, a piaci ár ezzel szemben 1020 forint.

A hőszivattyúval rendelkező háztartásokat a rendelet nem érinti, tehát ott a kedvezményes áram ára 36 forint/kilowattóra marad továbbra is.

A Hirado.hu a fentieken túl arra is felhívja a figyelmet, hogy

a nagycsaládos gázárkedvezmény nem jár automatikusan, igényelni kell, amire a kormányhivatalokban van lehetőség.

Az igénylőknek magukkal kell vinniük a legutolsó gázszámlájukat és a szolgáltatási szerződésüket, és a kedvezményt csak az a szülő veheti igénybe, akinek a nevére szól a gázszámla

Társasházi kedvezmény

A társasházaknál is új kedvezményt vezet be a kormány, a központi fűtés esetében – amennyiben a társasház nyilatkozik a szolgáltatójánál –, egy 60 lakásos társasháznál a kedvezmény a 60-szorosára nő. Nekik augusztus 15-ig kell nyilatkozniuk a kedvezményes ár igénybevételéhez arról, hány lakás van az épületben.

A rendeletekből az is kiderül, hogy a kormány a rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálja. Az első felülvizsgálat tervezett időpontja 2022. december 30.

Diktáljon!

2022. augusztus 1-jei árváltozás miatt az energiaszolgáltatók rendkívüli lehetőséget biztosítanak a mérőállások bediktálására még augusztus 5-ig. Azon ügyfelek is megadhatják a mérőállásukat, akiknek nem most van a diktálási időszaka, vagy az energiaszolgáltató állapítja meg a számlákban elszámolt havi részmennyiséget – áll az MVM és az E.ON közleményében.

Amennyiben a fogyasztó nem diktálja be az óraállást, akkor a szolgáltató becslés alapján fog számlázni.

Kalkulátor és kisokos

Az Infostart is beszámolt arról, hogy az MVM oldalán kalkulátorokat tettek közzé, amelyek segítségével mindenki kiszámolhatja az augusztustól esedékes árakat a fogyasztása alapján. A társaság a részletes információk menüpont alatt a leggyakoribb kérdéseket válaszolja meg. Kiderül, hogy mi vonatkozik a többgenerációs családi házakra, ahol egy mérő van, lesz-e külön leolvasás, lehet-e most diktálni és mi vonatkozik az előre fizetős mérősökre.

A Magyar Villamos Művek honlapján egyébként háztartási gépekre lebontva is megtekinthető az, hogy egy-egy otthoni készülék vagy berendezés mekkora energiát fogyaszt. Erről bővebben itt írtunk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×