eur:
393.32
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Ég a gázláng egy gáztűzhelyen Chisinauban 2022. január 27-én. Moldovában válságos a helyzet a földgáz árának emelkedése miatt, a parlament január 20-án szükségállapotot vezetett be az országban. Amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, januárban már 647 dollár. A moldovai gázipari vállalat, a Moldovagaz január 21-én azt javasolta az országos energiaszabályozási ügynökségnek (ANRE), hogy több mint 40 százalékkal emeljék a fogyasztók gázdíját.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

A rezsiszabályok miatt kérésekkel álltak elő a nyugdíjasok

Augusztus 1-jével életbe léptek a rezsicsökkentés új szabályai, vagyis hogy csak az átlagfogyasztásig jár a csökkentett összegű áram és földgáz, afölött piaci árat kell fizetni.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) közleményt adott ki, amelyben - sok százezer kisnyugdíjas érdekében - a rezsiemelés elhalasztását követeli a kormánytól. A szervezet azt is elvárja, hogy a kormány ne a fogyasztást, hanem rászorultság alapján a családokat és háztartásokat támogassa.

Konkrétan azt kérik, hogy a rezsiemelésre ne augusztus 1-től, hanem legkorábban október 1-től kerüljön sor. A kompenzációs eszközöket szerintük úgy kell meghatározni, hogy azok ne a fogyasztást, hanem rászorultsági alapon a fogyasztót támogassák. A kihirdetett kormányrendelet szerint ugyanis a kedvezmények alanyai a fogyasztási helyek és nem a háztartások, a családok.

Úgy vélik, nem egyik napról a másikra hétszeresére kell emelni az energiaárakat, hanem energetikai szakemberek bevonásával kell egy hosszú távon is alkalmazható árrendszert kialakítani. Ezzel együtt pedig szükséges létrehozni egy olyan szociális ellátási formát, amellyel biztosítható a lakhatáshoz való alapvető állampolgári jog - teszik hozzá.

Azt javasolják, hogy a család létszámának és jövedelmének alapul vételével határozzák meg a támogatottak körét. Ez lehetővé tenné, hogy ne csak a gázzal vagy villannyal fűtő családok kapjanak támogatást, ami azért is fontos, mert éppen az alacsony jövedelmű családok, így idős emberek közül százezrek fával vagy szénnel fűtenek; a szén ára 15,4 százalékkal, a tűzifáé 10,5 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Elvárja a közlemény szerint a szervezet a kormánytól, hogy

  • szakemberek bevonásával készítsen az adott körülményeket figyelembe vevő, a társadalom egészére kiterjedő felelősségvállalást tükröző, realitáson alapuló javaslatot az energiaárak alakítására,
  • és hozzon intézkedéseket a lakások energetikai korszerűsítésének ösztönzésére és anyagi támogatására.

A kormánynak olyan konstrukció kidolgozását javasolják, amelyben a vissza nem téríntendő támogatás mellett kedvezményes kamatozású hitel vehető igénybe, és annak törlesztésére az energiaköltség-megtakarítás nyújthat fedezetet.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a legerősebb a Fidesz, de hat induló is megugorhatja a küszöböt az EP-választáson

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyedének támogatottságára számíthatott; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×