INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

agrár

fruitveb

munkaerőhiány

A szárazság miatt sűrű porfelhő száll a talajelőkészítést végző mezőgazdasági munkagép nyomában Kállósemjén határában 2022. március 23-án.

Százezren hiányoznak a földekről, és még rosszabb lehet a helyzet

Nem elég vonzó az agrárium, a fő ok, hogy nem versenyképesek a bérek. Kelet-Európából már nem tud több vendégmunkás jönni, a megoldást a Távol-Kelet nyújthatná.

A becslés szerint nagyságrendileg 100 ezres is lehet a munkaerőhiány az agráriumban. Ennek oka, hogy egész Európában már nem elég vonzó ez a terület, nincs elég ember, aki ebben szeretne dolgozni, ez a fiatalokra is igaz. Így évről évre csökken a hadra fogható létszám az ágazaton belül – mondta érdeklődésünkre a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Kelemen Péter Péter kiemelte: úgy tűnik, hogy az Európa keleti részén lévő országok, Románia és Ukrajna is kimerültek különböző okok miatt, már nem tudnak ezekből az országokból megfelelő létszámban bejönni az Európai Unióba a vendégmunkások.

A munkaerőhiány miatt évről évre csökken azoknak a termékeknek a termesztési felülete, amelyeknek nagy munkaerőigénye van. Emiatt tapasztalható, hogy a bogyós gyümölcsűek vagy bizonyos intenzívebb gyümölcskultúrák, zöldségkultúrák eltűntek, és a gazdálkodók az inkább a géppel betakarítható kultúrák felé fordulnak – fejtette ki a szakember.

Idén a cseresznye esetében maradtak olyan területek, ahol nem tudták leszedni a termést,

de az ügyvezető igazgató úgy tudja, ha nagy küzdelem árán is, de a többi nyári gyümölcsre van megfelelő létszámú betakarító.

„Akut problémákat nem okoz, de bizonyos kertészeti kultúrák azért visszaszorulóban vannak a munkaerőhiány miatt” – hangsúlyozta.

A fizetésekről Kelemen Péter azt mondta, hogy az ország keleti részén 1000-1200 forintos órabért kaphatnak az idénymunkások, a középső területeken pedig 1500-1800 forintot. Ennél többet lehet keresni az építőiparban vagy más ipari területeken betanított munkásként. Az agrárium által kínált bérszintnek lenne hova fejlődnie, de már ezek a költségek is számos esetben nehézzé teszik a jövedelemtermelést a termelők számára – tette hozzá a szakember.

Az ügyvezető igazgató szerint a helyzetet enyhíthetnék a távol-keleti országokból érkező vendégmunkások, erre már több területen vannak példák. Ugyanakkor úgy látja, még romolhat a mostani állapot, hiszen több nyugat-európai országban is fokozódik a munkaerőhiány.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Százezren hiányoznak a földekről, és még rosszabb lehet a helyzet
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018