eur:
393.02
usd:
366.91
bux:
66799.54
2024. április 26. péntek Ervin
Aerial view of combine harvester. Harvest of wheat field. Industrial footage on agricultural theme. Biofuel production from above. Agriculture and environment in European Union.
Nyitókép: abadonian/Getty Images

Kiszámítható mezőgazdasági termelés? – Itt egy válasz

A vízgazdálkodás terén komplex fejlesztések szükségesek a kiszámítható mezőgazdasági termeléshez – mondta az OTP Agrár ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt időszakban a klimatikus viszonyok jelentősen megváltoztak: Magyarországon például jelentősen növekedett tavaly a forró napok száma a korábbiakhoz képest. Ennek kezelésére, tehát az aszály elleni védelemre mindenféleképpen fel kell készülni, ami nemcsak a bakoknak, hanem a kormányzati oldalnak, valamint mezőgazdasági termelőknek is fontos – hívta föl a figyelmet Szabó István.

Az OTP Agrár ügyvezető igazgatója szerint a pénzintézeteknek egyértelműen az lenne a feladatuk, hogy finanszírozzák azokat az öntözéses projekteket, amelyek jelen pillanatban a Vidékfejlesztési Programban futnak. Mint mondta, abban az esetben, ha a termelők ténylegesen össze tudnának fogni, létrehozva egy elismert öntözési közösséget, akkor a támogatások intenzitása a 70 százalékot is elérhetné. Ez azt jelenti, hogy a beruházás 70 százaléka biztosítható lenne uniós és hazai forrásból a Vidékfejlesztési Program kettes pillére alapján, de az üzemeltetéshez is kapcsolódhatna egy jelentős finanszírozás – magyarázta.

Bár ennek a pályázata korábban már megjelent, a gazdák túlzottan bonyolultnak tartják a szabályozási hátterét, függetlenül attól, hogy az elmúlt időszakban jelentős lazítások történtek az agrárirányítás részéről – jegyezte meg a szakértő, aki szerint a kivitelezési költségek megnövekedése is problémát jelent az érintetteknek, igaz ezt az építési költségek elismerése kapcsán a kifizető ügynökség figyelembe tudja venni.

Az öntözésbe bevonható területek bővítését illetően arra hívta fel a figyelmet az OTP Agrár ügyvezetője, hogy jelen pillanatban 85 ezer hektáron öntöznek, de ennél magasabb, 200 ezer hektár körüli a vízjogi engedéllyel rendelkező területeknek a nagysága. Bár ez nagyban elmarad attól a 400 ezer hektártól, ami még a rendszerváltozás körül volt, mégsem elhanyagolható, hogy 2021-ben – az előző évekhez képest – jelentősen növekedett az öntözéses területek nagysága – mondta. Szabó István szerint amennyiben az uniós források rendelkezésre állnak, márpedig rendelkezésre állnak,

nemcsak az öntözésre kellene fókuszálni, hanem egy komplex vízgazdálkodási stratégia mentén lenne célszerű kezelni a belvizek elvezetését,

akár tározók további építésével, akár az öntözés továbbfejlesztésével, amihez a bankszektornak kellene finanszírozást biztosítania – emelte ki a szakértő.

Ugyanakkor nem kérdés, hogy ehhez nem elegendő a bankok és a kormányzat szerepvállalása, a gazdálkodóknak is törekedniük kell arra, hogy az elkövetkezendő időszakban, amiben vélhetően további aszályra lehet számítani, olyan mezőgazdasági technológiát alkalmazzanak, olyan szárazságtűrő növényeket vessenek, amik lényegesen jobban ellenállnak az időjárás viszontagságinak – zárta gondolatait az OTP Agrár ügyvezető igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×