INFORÁDIÓ
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

munkabér

gazdaság

adó

bérköltség

Készpénzt tesz pénztárcájába egy látogató a 20. Sziget fesztivál 3. napján a budapesti Hajógyári-szigeten 2012. augusztus 10-én.

Érdekes eredmények a magyar bér- és adószínvonalról

Infostart / InfoRádió

Ilyen például, hogy a több gyermeket nevelők nettó fizetése itthon lényegesen magasabb, az egyedülállók esetében azonban továbbra is sereghajtók vagyunk a nettó bért és a munkáltatói bérköltségarányt tekintve - főleg az alacsony jövedelműeknél.

A Mazars idén tizedik alkalommal kiadott 2022-es közép- és kelet-európai Adóbrosúrájában 22 ország - a visegrádi négyek mellett Délkelet-Európa államai, Németország, Ausztria, Oroszország, Ukrajna és a balti államok - adórendszerét vizsgálta. Az élő munka adóterhelése továbbra is viszonylag széles skálán, 15 és 51 százalék között mozog a régióban.

Az összehasonlításkor a munkát terhelő összes adót figyelembe vették, fizesse azt akár a munkáltató, akár a munkavállaló. Az eredmények szerint bár kicsivel csökkent itthon az állami elvonás (a szociális hozzájárulási adó szintje csökkent 13 százalékra), de ezzel együtt

Magyarország az alacsonyabb bérkategóriákban így is az utolsó helyre szorul

- mutatott rá H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója.

Ennek az az oka, hogy Magyarországon egykulcsos az adórendszer, ami ugyanazzal az adóterheléssel sújtja a jövedelmeket az alacsony és a magasabb bérkategóriákban is. (Magyarország mellett egyébként például Bulgária, Románia és Ukrajna továbbra is az egykulcsos jövedelemadót alkalmazza, míg Ausztria, Németország, Szlovénia, valamint Horvátország és Szlovákia viszont kitartanak a progresszív adózás mellett.)

Ezzel szemben ahol többkulcsos az adórendszer, ott a magasabb jövedelmeknél magasabbak a kulcsok - ezeket vizsgálva Magyarország a középmezőnyben van. Ha valaki 2 vagy 3 gyermeket is nevel, akkor még jobb a magyar statisztika, hiszen a hazai adórendszer erőteljesen támogatja a gyermekvállalást.

A több gyermeket nevelők nettó fizetése itthon lényegesen magasabb, az egyedülállók esetében azonban továbbra is sereghajtók vagyunk a nettó bért és a munkáltatói bérköltségarányt tekintve.

Ez különösen az alacsony jövedelmeknél látványos, míg a magasabb jövedelmek esetén a legtöbb ország a magyar 15 százaléknál magasabb adókulcsokat alkalmaz.

A minimálbér szempontjából Magyarország a középmezőnyben van. A visegrádi országokban 500-650 eurós minimálbér jellemző, Magyarországon a mostani euróárfolyamon 500 euró ez a juttatás.

Vannak ennél szegényebb országok, így például Koszovó, Ukrajna, Albánia, Bulgária mögöttünk van, de

a nyugati országok előttünk járnak, sőt még Szlovénia is, ahol a minimálbér 1000 euró fölött van.

Ausztriában és Németországban pedig a minimálbér inkább a 2000 eurót közelíti.

A versenyszférában megkereshető átlagbér Magyarországon nagyjából 1300 euró körül van a Mazars kimutatása szerint, ám Szlovéniában 2000 euró, Ausztriában és Németországba pedig 3-4 ezer vagy annál is magasabb. Az láthatóan egy másik közeg - mondta H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Mazars a bérszínvonalról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018