eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Kiderült, mennyivel drágul az idén az adriai nyaralás

Átlagosan 30 százalékkal kerül többe egy horvátországi nyaralás az idén, mint a pandémia előtt, és ebben nincs még benne a gyengülő forint.

Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik úgy döntenek, hogy az idén Horvátországban töltik a szabadságukat. Délnyugati szomszédunknál ugyanis jelentősen emelkedtek a turisztikai szolgáltatások árai az elmúlt évekhez képest – írja a Večernji list horvát lap számításai alapján a vg.hu.

Egy olyan négyágyas apartman napi bérleti díja, mely a koronavírus-járvány előtt 650 kunába, azaz 35 ezer forintba került, most általában 11 ezer forinttal kerül többe, de az sem kizárt, hogy a nagy kereslet miatt augusztusban még magasabb összeget kérnek érte. Hasonló a helyzet a hotelekben is, ahol szinte kivétel nélkül 30 százalék feletti az áremelkedés a pandémiát megelőző évekhez képest.

A strandok és a vendéglátóhelyek szolgáltatásai is drágultak. Egy négytagú család egy átlagos tengerparti étteremben nagyjából 600 kunából (32,4 ezer forint) tud tisztességesen megvacsorázni, ami szintén 30 százalékkal több, mint amihez hozzászokhattunk. Napágyat és napernyőt már szinte sehol sem lehet napi 150 kuna (8000 forint) alatt bérelni, de újdonság az is, hogy az idén egyre több strandon kérnek már pénzt az öltözőfülkék használatáért is.

Az áremelkedéseket az infláción túl az is gerjeszti, hogy a vendéglátósok mihamarabb be akarják pótolni a világjárvány miatt kiesett bevételeiket. A horvát tengerpartról egyébként az idén is általánosságban elmondható, hogy északon Rovinj, délen Dubrovnik térségében a legdrágább, a legkedvezőbb árakkal pedig a Senj és Zadar között húzódó sávban lehet találkozni.

Az országban egyedül az autópályadíjak nem változtak, a fizetőkapuknál továbbra is a 2017-ben meghatározott árat kérik el az autósoktól.

Nem elhanyagolható az sem, hogy a forint az elmúlt időszakban nemcsak az euróhoz, hanem a horvát kunához képest is sokat gyengült. Tavaly júniusban középárfolyamon még 47 forintért vásárolhattunk meg egy kunát, most viszont már 53-ért, azaz közel 12 százalékkal többet kell fizetnünk érte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×