eur:
387.09
usd:
363.87
bux:
56229.49
2023. szeptember 22. péntek Móric
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadást tart az EU fejlesztési források felhasználása címmel megrendezett konferencián a fővárosi Premier Kultcaféban 2016. november 24-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Mi legyen a katával? – Parragh László belement a részletekbe

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint meg kéne szüntetni vagy teljesen át kéne alakítani a népszerű, kedvező adózást lehetővé tevő rendszert.

Az év végéig hátralévő időt a kata módszertani átalakításának alapos kidolgozására kellene fordítani, ezért sem logikus egy évközi változtatás bevezetése – erről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszélt a VG-nek. Parragh László szerint utóbbi ráadásul a kapcsolódó adminisztrációs és bürokratikus terhek miatt „többet vinne, mint hozna”, ezért azt támogatja, hogy jövő januártól induljon el az új rendszer.

Hogy ez végül a kata megszüntetése vagy markáns újratervezése lenne, arról úgy fogalmazott, hogy korai lenne eldönteni. „Mindkét megoldás mellett és ellen is szólnak érvek” – mondta.

Az MKIK elnöke aláhúzta, hogy mindkét elgondolás azon alapszik, hogy

fenn kell tartani a kedvezményes adózást az önfoglalkoztatóknak, valamint az alacsony egzisztenciájú vállalkozásoknak, de úgy, hogy bezáruljanak a kiskapuk.

Ezzel összefüggésben azt mondta, hogy ennek a körnek az aránya az összes nyilvántartott, mintegy 430 ezer katás adóalany 20-30 százalékát is elérheti. Ez egy nagyon óvatos becslés, de akár 100 ezer főt is jelenthet.

Az elsődleges probléma a rejtett foglalkoztatás. A jelenlegi kata-szabályozás hosszútávon az egyéneknek sem kedvez. Katázva két évet kell ledolgozni egy teljes évnyi nyugdíj szolgálati időhöz – mutatott rá Parragh László. Az adószinttel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az 2013 óta nem változott, szerinte érdemes lenne a kata adóját az inflációhoz vagy a minimálbérhez kötni.

Úgy fogalmazott, hogy nyitottság érzékelhető arra a döntéshozó részéről, hogy az eddigi 12 milliós éves bevételi plafont 18 milliós szintre emeljék. Viszont csökkenhet az egy megrendelőhöz engedélyezett évi hárommillió forintos maximum.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
„Ha csak le akarod tudni a munkát, csináld otthonról, de ha fejlődni akarsz a szakmádban, menj be az irodába”

„Ha csak le akarod tudni a munkát, csináld otthonról, de ha fejlődni akarsz a szakmádban, menj be az irodába”

A fenti idézet a Bécsben megrendezett CEE Property Forum 2023 konferencia irodapiaci panelbeszélgetésében hangzott el és bár nem értett egyet vele mindenki, mégis jól mutatja, hogy mennyire központi kérdés még mindig a piac szereplői számára az otthoni munkavégzés. Természetesen nem véletlenül, ugyanis az irodai kihasználtság végső soron a bérleti díjakra, a hozamokra, a fejlesztői és befektetői döntésekre egyaránt hatással van. Vajon mit gondolnak erről a kelet-közép-európai régió szakértői? És hogy látják a Magyarországon dolgozó vezetők?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×