eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Freepik / jannoon028

Repkedő tízmilliárdok - Körvonalazódik, mennyi extraprofitadót vár a kormány a nagy bankoktól

Legnagyobb cégként az OTP-t érintheti leginkább az extraprofitadó, de további 7 banknak lehet 10 milliárdos nagyságrendű kiadása.

A Portfolio.hu gazdasági szakportál kevéssel az extraprofitadós kormányzati bejelentést követően ki is számolta, hogy az egyes intézményekre mennyi pénz jutna a banki és biztosítói szektortól összesen elvonandó 350 milliárd forintból.

A portál a 2020-as, Magyar Nemzeti Bank által kiadott úgynevezett aranykönyvből kiolvasható piaci részarány alapján becsülte meg a kormányzati bejelentés szerint igazolható extraprofitnak számító összegeket:

  • OTP: 86,1 milliárd forint
  • Magyar Bankholding: 41,3 milliárd
  • K&H: 26,9 milliárd
  • Erste: 23,8 milliárd
  • UniCredit: 19 milliárd
  • Raiffeisen 17,6 milliárd
  • CIB: 10 milliárd
  • Fundamenta: 3,5 milliárd
  • Sberbank 3,2 milliárd
  • Cetelem 2,7 milliárd
  • EXIM: 2,6 milliárd
  • MFB: 2,5 milliárd
  • Gránit Bank: 1,2 milliárd
  • Commerzbank és MagNet: 1,1-1,1 milliárd
  • Egyéb (pl.: Bank of China, KDB, Duna Takarék, Sopron, Polgári Bank): 7,5 milliárd.

Összességében a 250 milliárd forintos új adóteher a bankszektor tavalyi belföldi nyereségéhez képest 45 százalékos, teljes konszolidált nyereségéhez képest 30 százalékos elvonást jelent.

A portál megjegyzi, hogy emellett nőni fognak a bankok tranzakciós illeték miatti kiadásai, de ennek mértékét nehéz megbecsülni. Az 50 milliárd forintos emelés 21,5%-os növekedést jelent az idei költségvetési tervhez képest.

A biztosítók számai alapján a legtöbbet az Allianz (7,8 milliárd forint) és a Generali (7,4) fizetheti be az államkasszába, de az Aegon, Groupama, Posta Biztosító, Union, NN, Uniqa és K&H hetesfogat terhei is milliárdosak lesznek. (A Generali esetében figyelembe vették, hogy a Genertel és az EUB is a csoporthoz tartozik.)

A biztosítóknál ugyanakkor elképzelhető, hogy a kormány egy korrigált vagy szűkebb díjbevételt fog adóalapnak tekinteni - ez majd kiderül a vonatkozó rendeletből.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×