INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

pénzügyi támogatás

ukrajna

menekültek

európai bizottság

Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek a tiszabecsi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolánál 2022. február 28-án. Az intézmény tornaterméből ideiglenes szálláshelyet alakítottak ki a menekültek számára.

Több milliárdos brüsszeli gyorssegély érkezik

Infostart

A Népszava információi szerint az Európai Bizottság hamarosan 21,1 millió euró (8 milliárd forint) gyorssegélyt utalhat a háború sújtotta Ukrajnából hazánkba érkezőknek nyújtott segítség finanszírozására.

A hivatalos hatóságok az említett pénzösszegből támogathatják a menekülteket – például élelmiszer és ideiglenes szállás biztosításával –, valamint elvégezhetik a külső határokon felmerülő regisztrációs és egyéb feladatokat – írja a napilap.

A gyorssegély az EU belügyi alapjából érkezik, a létrehozásáról szóló határozat előírja, hogy a kormányzati szervekhez érkező források 30 százalékát civil szervezeteknek, helyi és regionális kormányzatoknak kell eljuttatni, ami „oroszlánrészt” vállalnak az ukrajnai menekültek ellátásában – jegyzik meg.

Mint olvasható, a gyors ügyintézés érdekében az Európai Bizottság nem a tényleges költségek, hanem az eredmények alapján fogja felszabadítani a pénzt, vagyis a kormánynak be kell mutatnia, hogy mire kívánja fordítani. A brüsszeli testület utólag fogja vizsgálni, hogy a forrásokat valóban a céloknak megfelelően és szabályszerűen költötték-e el.

A Népszava mások mellett arra is emlékeztet, hogy az EB az áprilisban tartott nemzetközi felajánlási konferencián vállalta, hogy az Európai Unió belügyi alapjából 400 millió eurót ad az Ukrajnából érkezők megsegítésére a leginkább érintett tagállamokban. A Magyarországnak megítélt 21,1 millión felüli összegen Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovákia osztozik.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018