eur:
394.3
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
BUDAPEST, HUNGARY - MARCH 05: Sticky notes and free offers to help arriving refugees at the Western Railway Station after crossing the border at Zahony-Csap as they flee Ukraine on March 05, 2022 in Budapest, Hungary. Refugees from Ukraine have fled into neighboring countries such as Hungary, forming long queues at border crossings, after Russia began a large-scale attack on Ukraine earlier this week.  (Photo by Janos Kummer/Getty Images)
Nyitókép: Janos Kummer/Getty Images

Menekültek foglalkoztatása: van egy különleges szabályozás

A magyar–ukrán kettős állampolgárok korlátozás nélkül foglalkoztathatóak Magyarországon, a menedékes státuszt kérő ukrán állampolgárok foglalkoztatása pedig a hiányszakmákban munkavállalási engedély nélkül is megtehető – mondta érdeklődésünkre a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal munkajogásza. Szűcs László hozzátette, hogy ilyen hiányszakma a műszaki-informatikai terület, a kereskedelem és vendéglátás, valamint a mezőgazdaság is.

Azoknál a személyeknél, akik kettős – magyar és ukrán – állampolgárok, semmilyen probléma nem merül föl, vagyis, ha van társadalombiztosítási- és és adószámuk, akkor gyakorlatilag korlátozás mentesen foglalkoztathatóak – tisztázta a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal munkajogásza megjegyezve, nyilvánvalóan kenderezniük kell bejelentett lakcímmel, hiszen azt valamilyen módon regisztrálni kell.

Más a helyzet azok esetében, akik csak ukrán állampolgársággal bírnak; náluk meg kell nézni, hogy kértek-e menedékes státuszt, vagy nem – tette hozzá Szűcs László. Amennyiben igen, bár az alapszabály az, hogy a magyarországi foglalkoztatás engedélyköteles, az ukrán állampolgárok esetében életben van egy különleges szabályozás is, miszerint bizonyos hiányszakmákban – a kereskedelem, mezőgazdaság, de még az informatika egyes területein is – gyakorlatilag

munkavállalási engedély nélkül megtehető, ameddig a menedékes státusz fennáll.

A szakértő kitért arra is, hogy a munkavállalási engedély kiváltása nagyon szigorú szabályokhoz kötött, például, arra vonatkozólag, hogy egy külföldi állampolgár a végzettséget milyen okiratokkal kell igazolnia, és hogy azt milyen nyelven kell benyújtania, a fordításnak milyennek kell lennie. Ha a feltételeknek egy adott személy nem felel meg, akkor nem fogja megkapni a munkavállalási engedélyt.

Az ukrán állampolgárok esetében, akik menedékes státusszal bírnak, azoknak viszont nincs szükség munkavállalási engedélyre – ismételte meg.

Elégséges, ha a bizonyítványukat bemutatják a munkáltatónak,

aki persze köteles meggyőződni arról, hogy az adott személy ért-e ahhoz, hiszen például, ha egy mezőgazdasági gépen történik a foglalkoztatás, némely képesítési feltételről elemi érdeke meggyőződnie. A bizonyítvány bemutatásához egyébként speciális fordítás sem kell, de nyilván arról gondoskodni kell, hogy azt a munkáltató megértse. Ezt követően a munkáltató pedig már tud arról döntést hozni, hogy az adott menedékes ukrán magánszemélyt tudja-e alkalmazni, vagy sem – tette hozzá Szűcs László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×